Úgó Néptáncegyüttes


Halásziban szinte magától értetődőnek tűnt, hogy aki általános iskoláskorú gyermek, az tagja a néptánccsoportnak is. 1992-ben Kispál Judit szakmai támogatásával alakult meg az első néptánccsoport, főleg alsós évfolyamos kisdiákokból. Jutka néni, tánc iránti szeretete, elhivatottsága magával ragadta azokat, aki a közelében voltak. Ő volt Halásziban a néptáncosok anyukája. Ahogy a néptáncos kisdiákok egyre nőttek, úgy csatlakozott hozzájuk egyre több társuk, hisz érezték, hogy valami különlegesnek lehetnek részei. Később újra indult az alsó tagozatban csoport – s így folytatódott az a körforgás, mely egyre több diákot szívott magába. – „Ma is jönnek hozzám olyan - szinte már felnőtt - fiatalemberek, srácok, lányok, akik büszkén mesélik, hogy: „Régen én is néptáncoltam ám! „
A legelső tánc, amit a kicsik megtanulnak, azok a régi, halászi polgári táncok és a halászi verbunk. Hiszen csak akkor vagy „vérbeli halászi”, ha a táncodat tudod, szereted és táncolod.

Teltek az évek a kisdiákok szinte felnőtté cseperedtek – az évek alatt tanultak halászi, szigetközi, rábaközi, somogyi, délalföldi, mezőségi, szatmári táncokat.

Minden évben rendszeres szereplői voltak:

- farsangi bálok
- ’48-as ünnepségeknek
- anyáknapja
- gyereknap
- falunap
- lovastalálkozó
- augusztus 20-i ünnepségek
- búcsú

A jeles ünnepeken fellépésükkel színesítették a programokat. „Egy kis táncosnak nincs annál nagyobb elismerés, ha a barátai, családtagjai elismerik munkáját, s vastaps mellett hajolhat meg a színpadon. „

Vendégszerepeltünk:
- Zalakomár
- Tibód (Erdély)
- Fél (Szlovákia)
- Obernberg (Ausztria)
És a környező falvak különféle rendezvényein

Az iskolás évek elteltek minden kisdiák szinte felnőtté cseperedett, de egy valami nem változott, maradt néhány olyan táncos, akiknek nem számított, hogy a mai modern kor, hogyan is viszonyul  a néptánchoz, akiknek nem számított, hogy egyre kevesebben támogatják a kultúra fenntartását, a hagyományok ápolását, akiknek nem számított, hogy munka után kell összejönni, egy-egy próbát megtartani. Egy valami számított – a tánc szeretete. Az, hogy ha felmész a színpadra, vagy felállsz egy bálon és elkezdesz táncolni, akkor az a szívedből indul és a lábadban nyilvánul meg. Van kilenc fiatal Halásziban, akikben van egy olyan kötelék, mely életükön keresztül meghatározó marad. Ez a néptánc.

A csoport az „ idő vasfogának, a lemorzsolódásoknak köszönhetően”, jelenleg 12 főt számlál.

Tagok:
 
Prikler Petra
  Prikler Szilvia
  Stark Marietta
  Stark Melinda
  Süli Tímea
  Stark Tibor
  Fördős Tamás
  Szitás Attila
  Tóth Tibor
  Pető Dániel
  Áminger Edina
  Szilágyi Dóra
 
12-en alkotják az „Úgót” tánctanárukkal:

De nincsenek egyedül – a néptánccsoport szerkezetileg a Halászi Hagyományőrző Egyesületbe tartozik - együtt dolgoznak a Daloskörrel, (Katona-búcsúztató, Betlehemes játék, Halászi eredetmonda ) a Hagyományőrzőkkel, ( Halászi Lakodalmas) Legénycéhesekkel (Legényavató bál, májusfa állítás, búcsú).

Táncházakat szerveznek, melyben a falu apraja-nagyja, tanulhatja, táncolhatja a halászi táncokat. Nevelik az utánpótlást.(a „KisÚgó” nyolc fő táncoslábú fiatalból áll )

Helyi Önkormányzati támogatásból tartja fenn magát, illetve a Hagyományőrző Egyesület maximális támogatását tudhatják maguk mellett.

Viselet:
2008-ban a Hagyományőrző Egyesület segítségével sikerült korabeli mintáról egységes viseletet varratni.
Lányoknak: Fonott haj, piros szalag, blúz, kötény, hosszú színes szoknya, 
Fiúknak:2011 ben készült egységes férfi viselet:  Kalap, fehér ing, posztó fekete mellény, fekete csizmanadrág, csizma.

Változások: a Néptánccsoport vezetését 2014-től Süli Tímea vette át Szitás Attilától.  Néptáncot oktat óvodásoknak, kisiskolásoknak. A felnőtt csoport oktatója volt évekig Varga Zoltán. A létszámban több változás volt 2015 és 2016-ban, ezért a Halászi Úgó és a Darnózseli Szigetköz Néptáncegyüttes közösen próbálnak és járnak sok meghívásnak eleget téve fellépésekre. Oktatójuk Fazekas Zoltán.

A ruhák pótlására folyamatosan szükség van. Sokat köszönhetnek a Megyei Közgyűléshez benyújtott pályázatoknak és természetesen a Halászi Önkormányzatnak.

2018. éves BESZÁMOLÓ

Ebben az évben a halászi nagyok csoportja 2 fővel bővült, ők az utánpótlás csoportból tudtak feljönni a nagyokhoz. Így az aktív tagok.:

Szokoli Csenge Lendvai Léda, Pausits Dorka, Szüts Anna, Markó Patrícia, Nagy Lilla, Pintér Barnabás, Stark Marietta, Stark Melinda, Stark Tibor, Süli Tímea.

Az utánpótlás csoportunk ( kis néptáncosok) 29 főt számlál jelenleg, ők az általános iskola alsó tagozatos diákjai.

2018- ban is folytattuk munkánkat a darnózseli csoporttal együtt. Számos fellépésen meg tudtuk mutatni, hogy érdemes közösen dolgozni. Egy-két fellépésen a kis néptáncosokkal együtt is szerepeltünk már.

 • Január 27. - Hagyományőrző farsangi bálon táncoltunk
 • Május 20-21- pünkösdöltünk Halászin, majd Darnózselin. Ezúton is szeretnénk megköszönni azoknak, akik fogadtak és támogattak bennünket. Ezt szeretnénk ezentúl, minden évben megismételni.
 • Június 9- Fidesz bálon szerepeltünk
 • Július 7- Darnózseli falunapon léptünk fel
 • Július 21-Felsőszeli Nyári Kulturális Fesztiválon táncoltunk Szlovákiában.
 • Augusztus 18- Esküvőmön táncoltak az együttes tagjai.
 • Október 13- Halászin az Idősek napján szerepeltünk.
 • Az őszi szünetben 2 nap is összejöttünk búcsúi díszeket készíteni.
 • November 12-halászi búcsúkor a templom előtt a kis néptáncosokkal együtt táncoltunk.
 • December16- Adventi gyertyagyújtáson szerepeltünk a kis néptáncosokkal együtt a halászi templomban..
 • December 22- Darnózseli gyertyagyújtáson betlehemes műsorral szerepeltünk a kis néptáncosokkal együtt.
Tervezett, de elmaradt rendezvények: Görögök vendéglátása, közös fellépés
Bertóké Napok, Bécsi Mária ünnep.

A ruházatból még mindig hiányoznak megrendelt darabok.
A kis néptáncosok Süli Eszter családjának köszönhetően új szoknyákat kaptak.

Az év végén az egyesület vásárolt anyagokat ing és szoknyák varratásához, ennek egy része megyei támogatás segítségével történt.

Terveink a jövőre:

 • Szeretnénk a közös munkát folytatni a Darnózseli táncosokkal
 • Szeretnénk minden felkérésnek eleget tenni
 • Szeretnénk tagokat toborozni

                                                                          Majorné Süli Tímea

                                                  

 

Honlapkészítés - Design - Programozás - Hosting