Aktuális
Június 16-án kedves látogatók jöttek a közösségi házba, a Kimlei Kertbarátok Kör tagjai.Megnézték a helytörténeti anyagunkat a termeket, érdeklődéssel hallgatták  Halászi történetét.Templomot is szerették volna jobban megnézni, sajnos a temetés miatt nem tudtuk megoldani.
Június 12-én a néptáncosok szerepeltek Öttevényen a "Csiripiszli" rendezvényen.Sok környékbeli meghívást kaptak.
Újabb egy évvel el kell halasztani a térségi nyugdíjas találkozót, aminek Halászi a soros megrendezője.
Az újra beindult iskolával felvettük a kapcsolatot és rendhagyó Kincskaresőt indítottunk.A faluról, a természeti környezetről "felújították, szép lett" értékekről sok jó rajzot kaptunk, amiért nagyra értékeljük a gyerekek szorgalmát.
Május 30-ára Népdalkörünk műsorral készült, amit idén már a Hősök napi megemlékezésen felhasználhattuk. 
Május 16-án Nepomuki Szt. János napján a kívül-belül szépen felújított kápolnát a Plébános úr megáldotta. A felújítás a felvidéki Jóka községgel közös "Vallásturisztikai értékek a Szt. Márton zarándokút árnyékában" c. Pályázati támogatásból valósult meg.
2021 március 15-én idén sem tudtuk megtartani a már hagyománnyá vált községi rendezvényt, ami mindenkinek hiányzott.Az emlékkőnél és a hídnál szűk körben megemlékeztünk, koszorúztunk az Önkormányzat és az egyesület, iskola, Fidesz-KDNP csoport képviseletében.

Adventben elmaradtak a közösségi összejövetelek.Elkészült a régi iskola szigetelése és homlokzati felújítása, melynek során a régi képek szerinti szép barokk stílust kapta vissza.A márvány táblát felújíttattuk.Az elkészült szép búcsúi koszorúkat karácsonyi dekorációnak felhasználva az ablakokba helyeztük.

A legújabb járványügyi szabályozás alapján elmarad a búcsúi csingislovas felvonulás.Az elkészített díszeket elcsomagoltuk, jövőre felhasználhatók lesznek.Köszönet minden szorgos segítőnek.
Október 28. Egyesület 30 éve alakult ezen a napon 1990-ben. A 25 éves megemlékezéshez hasonló összejövetelt terveztünk, de ettől eltekintünk a járvány miatt.
Október 26. Gyásznap . a kialakult szokás szerint az áldozatokért: Szuhányi Józsefért és Sipos Gyuláért mondott mise után a temetőben tartunk megemlékezést a sírjaiknál.
Október 23-án a községi szintű ünnepi megemlékezéshez beszéddel, versekkel, énekszámokkal járultunk hozzá. Az '56-os emlékkőnél a résztvevők betartották az előírt szabályokat, a maszk viselését.
Az ÉRTÉKNAP sok érdeklődőt vonzott.Különböző tájegységek viseleteit bemutató kiállítást is láthattak. Megtekinthették a helytörténeti gyűjteményünket. A bábos teremben a marionett bábjátszással ismerkedhettek, de a kulcsos kalács készítését is nyomon követhették. Levetítettük az Értéktárat bemutató filmet.A gyerekeknek nagy élményt jelentett a kukoricalabirintus.Sok gyerek szorgalmasan munkálkodott a búcsúi díszek fűzésével.Este igazi hagyományőrző hangulatot adott a Dunaszigeti Dalárda, a Fészekalja zenekar és a táncház.A programokat Szilágyi Dániel a Hansági Múzeum igazgatójának néprajzi előadása vezette be.A rendezvény vendége volt Pető Péter a Megyei Értéktár Bizottság elnöke.
BERTÓKÉ NAPOK ezúttal is egy színvonalas, sikeres rendezvény volt. Résztvevő csoportok: Körmend BBÁ , Környe és Lajta Néptánc. / Képek a Galériában/. Zenélt:Greznár Zoltán és zenekara Szanyból.
Augusztus 7-i határidővel kiírt Magyar Faluprogram pályázatra benyújtottuk
a "A falunk múltja a jelenben és útja a jövőbe"c.projektünket, ami a programok megvalósítását célozza.
Bertóké Napok: augusztus 29, 30-án a régi iskola udvarán lesz.
Süli Józsefné szorgalmasan munkálkodott az adatgyűjtésen, aminek eredménye,hogy az Emelj fel emlék Alapítvány Jeles pedagógusok Győr-Moson-Sopron megyében c. sorozatban a 11. kötetben Illés Pál életútja, pedagógus munkássága megjelenthetett.A könyv bemutatója szeptember 18-án lesz a Kultúrházban.
A mostani enyhítések tudatában úgy döntöttünk, hogy betervezhetjük az Érték Napot szeptember 12-ére.
Bertóké Napok megtartása bizonytalan.
Hősök Nap-i megemlékezést koszorúzással megtartottuk szűk körben,május 30-án elhelyeztük a koszorút a Hősök falára.
Augusztus 7-ére tervezett nyugdíjas találkozó szervezését visszamondtuk, mivel a falunap is elmarad.
Március 30-i keltezéssel megkaptuk a Győri Törvényszéktől a végzést az Alapszabály módosításáról és az új elnökség 2 évre szóló megbízatásának elfogadásáról.
Március 15 megünneplésére készülve jöttek el a nagy változások.
Március 5-én közgyűlést tartunk az Alapszabály módosítása miatt.
Február 13-án tartjuk a rendes évi KÖZGYŰLÉST.
Február 6-án közös múzeumlátogatáson voltunk a Munkácsy kiállítás megtekintésére.
Február 2-án élő Balázsjárás a falu több pontján.
Február-1-jén sok résztvevővel, jó hangulatban történt a II. Balázsjáró találkozó és a hagyományos farsangi bál.Polgármesterünk és az új elnök köszöntötték Süli Józsefnét elismerve több évtizedes /29 éves/ tevékenységét.
A közgyűlés GALGÓCZI ATTILÁT, alapító tagunkat megválasztotta az elnöki posztra.SMUCK ILONA elnökségi tag a házipénztár kezelésével való megbízatást kapta. Sajnálatosan a titkári feladatok ellátására jelölést eddig nem fogadták el.
December 22-én az esti mise után a templomban néptáncosok és a Népdalkör adventi műsort ad, majd a régi iskola udvarán meggyújtjuk a negyedik gyertyát.
Forralt bort, teát, süteményt kínálunk.
December 19-én közgyűlést tartunk az Elnökség dec. 31-én lejáró mandátuma miatt.
December 8-án meghívásra a Darnózseli templomban részt vettünk az adventi rendezvényen, betegségek miatt csak nyolcan.
Szomorúan és megrendülten búcsúzunk GONDÁR LAJOSNÉ és SZOMBATH LAJOSNÉ régi tagjainktól. Hiányoznak. Emléküket szeretettel őrizzük.
November 15-én nosztalgiázó kisbúcsút tartottunk a Kislaptáros zenekarral, táncházzal a néptánc kedvelőinek. A  felnőtt néptáncoktatás beindult, heti egy gyakorlással.
A búcsúi csingislovas hagyomány megtartása az eddig kialakult szokás szerint megtörtént: mise utáni tánccal, Lovasbandérium felvezetésével és a szépen feldíszített négyes fogattal. Ezúttal két új elsőlegény is csatlakozott.
Az októberi kegyeleti és ünnepi megemlékezésekre a facebookon is hívtuk a csatlakozókat. 23-án az emlékkőnél, 26-án a templomban és a temetőben is szép számú volt a megjelenés.
Az októberi hagyományőrző összejövetelen értékeltük az elmúlt időszakot és megbeszéltük a soron következő feladatainkat, majd közös munkával búcsúi díszeket készítettünk.
Szeptember 20-án részt vettünk a kistérségi nyugdíjas találkozón Jánossomorján, ami példaként szolgálhat a jövőre nálunk megrendezésre kerülő
találkozónak.Színvonalas, jó találkozó volt.
Az ÉRTÉKNAP a vártnál sokkal több látogatót vonzott,/ tekintve a környező rendezvényekre/.Igazi családi délután volt, a gyerekek nagyon jól érezték magukat, a felnőttek is megtalálták a látnivalókat, bemutatott értékeinket.
Sok elismerő véleményt hallottunk.
Augusztus 26-án népdalkörösök és néptáncosok egy hajókiránduláson vehettünk részt a Party csárdánál.
A bécsi út elmaradt, ezért részt tudtunk venni 24-én a színvonalas néptánctalálkozón.Verbunkverseny után bemutatkoztak a csoportok: Körmend,Sopron német nemzetiségi,Karád és Lajtások.
Szeptember 14-én a tavalyon elkezdett Értéknap nyomán kibővített formában ismét megtartjuk.
Szeptember 6-án fogadjuk a Székelyudvarhelyről érkező nyugdíjas csoportot a régi iskolában és bemutatjuk a helytörténeti gyűjteményt.
Augusztus 31-én a néptáncosok és népdalkörösök fellépnek a közös műsorukkal a Jobb Együtt rendezvényen.A rendezvény előkészületeiben részt veszünk.
Augusztus 24-én a darnózseli és halászi néptáncosokhoz csatlakozva a Népdalkör is részt vesz a Szent István napokon Bécsben.
Bertóké Napok időpontja: augusztus 23-25.
Augusztus 10-én a Falunapon fellépett a Néptánccsoport és a Népdalkör felváltva, az átöltözés miatt két-három részletben.
"Nyitott Kapu"-sikeresnek bizonyult, örültünk az érdeklődésnek.
Június 29-én, szombaton 16 és 19 óra között "Nyitott Kapu"-val várjuk mindazokat, akik szeretnék megtekinteni a Helytörténeti Gyűjteményt.

Június 10-én, pünkösdhétfőn a néptáncos lányok pünkösdölővel jártak, sokakat megörvendeztettek, de sok helyre nem tudtak eljutni.

Május 26 - HŐSÖK NAPJA. Megemlékezés az esti mise után a temetőben. Várjuk a csatlakozókat !

Május 25-ére a Lovasbandérium kapott felkérést az óvári egyetemisták valétálásához

Május 11-ére meghívást kaptak a néptáncosok és népdalkörösök Öttevényre majális rendezvényre.

Május 9-én a hagyományőrző összejövetelen vendégünk lesz Takács István énektanár, akitől saját gyűjtésű szigetközi népdalok ismertetését várjuk.

Május 5-én a Szigetközi Gulyahajtáson Dunaszegen részt vettek a legfiatalabb lovasaink.

Április 16-án a CSELEKVŐ KÖZÖSSÉGEK- AKTÍV KÖZÖSSÉGI SZEREPVÁLLALÁS PROJEKT- "jó gyakorlatok"-"helyi kohézió és identitás erősítése" c. pályázata kapcsán szervezett rendezvényen felkérésre Darázs Jenőné mutatta be az egyesület identitásmegőrző tevékenységét az egyesület kezdetétől egy prezentációban.

Március 15 községi szintű ünneplését március 14-én 17 órai kezdettel a kialakult szokás szerint tartottuk, sok résztvevővel és igazi ünnepi hangulatban.A Galériában feltöltött képek tanúskodnak róla.A Halászi Lovasbandérium  négy tagja részt vett Székelyudvarhelyen a nagyszabású ünnepen.

Február 23-án tartjuk a hagyományos farsangi bálunkat az alábbiak szerint:
"A Hagyományőrző egyesület tisztelettel meghívja Önt és kedves családját február 23-án, 17 órától a Kultúrházban tartandó farsangi mulatságba.
Program:18 órakor néptáncosok műsora, mely Táncházzal folytatódik.
Tombolahúzás. Az est további részében kitűnő zene szolgál a tánchoz, szórakozáshoz."

Nagy sikere volt a találkozónak, amiről TV felvétel is készült, valamint egy album, melyből láthatók képek a Galériában.A rendezvény példaértékű a hagyományápolásban, közösségi érzés alakításában.
A Balázs-járás a Halászi Települési Értéktár része
Február 1-jén BALÁZS-JÁRÓ TALÁLKOZÓRA várják a mindenkori Balázsjárókat, abból az alkalomból szervezi ezt Sági Tünde tanárnő, hogy 40 éve folyamatosan megtartják ezt a régi szokást a halászi gyerekek.

Január 10-én 18 órai kezdettel Közgyűlést tartunk a régi iskola közösségi termében.
Napirendi pontok:
1. Elnökség 2018 évi beszámolója
2. Éves terv összeállítása és elfogadása
3. Költségvetés összeállítása és elfogadása
4. Tájékoztatók, beszámolók a csoportok működéséről
5. Tagfelvétel
December 16-án, vasárnap az esti mise után a templomban a néptáncosok betlehemes játékot mutattak be, utána a Népdalkör régi adventi és karácsonyi énekekből álló csokrot adott elő.A szín alatt meggyújtottuk a harmadik gyertyát. Meglepetésként a"Lajtás" Betlehemesek is megjelentek és előadták játékukat,/sajnos akkor még kevesen láthatták/

Az egyre nagyobb autóforgalom és a szűkös hely miatt az óvodai és iskolai SZM anyukákkal megbeszéltük, hogy az iskola udvarán lévő favázas szín alatt tartjuk az adventi szokásos hétvégi vendéglátást. A többi résztvevőket is bevontuk.A szín feldíszítése, berendezése elég nagy munka volt, sokat jelentett a tűzoltók segítsége. Az első próba az óvodáé volt, a túlzsúfoltság jelentett problémát, továbbiakban gondoskodni kell a jobb megoldáson.
Úgy tűnik, hogy hamar megbarátkoztak a helyszínnel és szívesen odalátogattak a későbbiekben.

November 17-én a "cselekvő közösségek" c. projekt célkitűzéseivel összhangban találkozót tartottunk a búcsúi hagyományban mindenkoron résztvevőknek. Régi búcsúi felvételeket néztünk, közben felelevenítették a régi emlékeket. Megnéztük az Értéktár c. filmet. Hagyományaink fenntartásának, értékeink őrzésének fontosságát hangsúlyozva további találkozókat is tervezünk, melyekben a "halászi" táncokat lehet gyakorolni. Szeretnénk, ha 2019-ben újra lenne nálunk Bertóké Napok.
November 11-én, Szt. Márton napját az ünnepi misén való részvétellel és a "csingislovas" szokás megtartásával szép, napos időben ünnepelhette a falu.Köszönet Mihályi Dénesnek a négyesfogatért, az első legényeknek a lelkes hozzáállásért, a rutinos lebonyolításért, a néptáncosoknak a búcsúi hangulatot hozó táncukért.Köszönet a díszek készítésében összefogó táncosoknak, népdalkörösöknek, óvodásoknak. Külön köszönet a Lovasbandériumnak.

Az ünnepi megemlékezéshez és a gyásznapon a temetőben is sokan csatlakoztak,így méltó tiszteletadás volt a hősöknek, áldozatoknak Halásziban is.

Október hónap: ünnepek megemlékezések
A kialakult szokás szerint 6-án az esti mise után tartottunk megemlékezést az emlékkőnél, amire vártuk a csatlakozókat a templomból, páran részt vettek a misén szép számmal megjelentek közül.
Október 23-án, az '56-os emlékkőnél koszorúzásra várjuk az ünnep igazán megtartóit.
Október 26 - Gyásznap. Az esti mise után megemlékezés, koszorúzás az áldozatok sírjánál.
Szeptember 15-én első ízben próbálkoztunk egy "Érték-Nap" megtartásával. A tapasztalatok szerint folytatni érdemes. A cél múltunk összegyűjtött emlékeinek, értékeinek bemutatása a Helytörténeti Múzeumban. Továbbá a jelen értékeinek bemutatása, helyi kézműves alkotások és kézműves termékek kiállítása, vásárlása.
Az Érték-Nap sikeres lebonyolítása után közgyűlést tartottunk.
Szeptember 1. Babos Major
Készülünk a "Jobb együtt" hagyományőrző családi nap rendezvényre besegítéssel, a néptáncosok és népdalkör szereplésével.
Augusztus 18-án lesz Süli Tímea esküvője

ELMARAD sajnálatosan, különböző okok miatt a Bertóké Napok !
Bertóké Napok időpontja: augusztus 24, 25, 26
Június 12-én - "Kincskeresőre" várjuk az alsós diákokat. A keresés témája a Települési Értéktár.
Június 2-án átadásra került a Méry Vince terem, melyben helyet kapott az iskolai bábjátszás emlékei, Süli Józsefné bábjai is.A Helytörténeti Múzeum a közösségi teremben helyet foglaló képi anyaggal együtt négy termet foglal magában.
Pünkösd hétfőn a néptáncos lányok pünkösdölőjének örülhettünk.Sokan emlegették őket elismerően.
Május 19-én Illés Tibor lovas bandérium tagunk esküvői menetét kísérték a legifjabb lovasok.
Elkészült a harmadik múzeumi szoba, melyben Méry Vince hagyatéka kerül elhelyezésre: az eredeti színpad, bábok, kellékek.
Elkövetkező programok:
Május 29-én a Hősök Napja kapcsán vetítéssel egybekötött beszámolót, előadást hallhatunk az I. világháború helyszíneiről. 
Május 27-én Hősök Napja. Megemlékezésre várjuk a csatlakozókat az esti mise után a temetőben a hősök falához.


A néptáncosok és a Lovasbandérium eleget tettek meghívásoknak /Pozsony, Dunaszeg Szigetközi Gulyahajtás,/ valétálás/

A '48-as forradalom és szabadságharc 170. évfordulóján a községi ünneplést 14-én tartottuk az Iskola szervezésében. A kialakult szokás szerint a néptáncosok, népdalkörösök és a lovasok aktívan közreműködtek.Egyesületünk az emlékkőnél koszorúzott.
Február 3-án Balázs napján ismét útra keltek a Balázsjáró gyerekek Sági Tünde tanárnő kíséretében.Örömmel fogadták őket, nekik pedig sok emlékezetes élményben volt részük. A tavalyi báli bevételből új nadrágokat varrattunk számukra.

Február 15-én, csütörtökön 18 órai kezdettel rendes évi közgyűlést tartunk a Kultúrházban.
Napirendi pontok:
1. Elnökség 2017 évi beszámolója
2. Éves terv összeállítása
3. Költségvetés összeállítása
4. Tájékoztatók
5. Tagfelvétel
2018
Január 27-én tartjuk a hagyományos farsangi bált, melyet össze szeretnénk kötni a Megyei Értéktárba való bekerülés megünneplésével.
Nagy örömünkre szolgált a hír, hogy a tagjaink által készített ajánlás alapján a Települési Értéktárból felvették a Megyei Értéktárba a Lovasbandérium és a búcsúi "csingislovas" értékeinket. Elismerés a mindenkori elsőlegényeket, leányokat és segítőket illeti, akik továbbadták, ápolták, ha kellett újraélesztették ezt az egyedülálló szép hagyományt.
Reméljük, hogy a továbbiakban bekerül még a Méry Vince hagyatéka és a Balázsjárás is.

December 17-én, vasárnap egyesületünk fogja a negyedik adventi gyertyát meggyújtani. A kis néptánccsoport a mise után pásztorjátékot ad elő a templomban, ezt a népdalkörösök éneke zárja.Mindezek után az ádventi koszorúnál közösen énekelnek és gyertyát gyújtanak.
Délután 4 órától várjuk forralt borral, teával, süteménnyel az odalátogatókat.


Az Elnökség jelenlegi tagjai az Alapszabályban meghatározott 2 évre vállalták továbbra az egyesület vezetését, azzal a feltétellel, hogy szeretnék átadni, megismertetni a feladatokkal járó szabályokat, legyenek akik önként, szívesen a helyükbe lépnének. Megbízatásuk 2019 december 31-ig szól. 
December 14-én, csütörtökön 18 órai kezdettel közgyűlést tartunk a Kultúrházban. Napirendi pontok: 1. Új Elnökség választása.

Szent Márton ünnepnapja: november 11.
Az iskolában a névadó tiszteletére tartott ünnepségen 10-én az iskolások Szt. Márton életét bemutató műsort adtak elő. A kisiskolásokból álló néptáncosok az eredetmonda dalos-táncos változatával járultak az ünnepi hangulathoz. Európa Koncert Szalon Zenekar egy órás színvonalas műsora nagy tetszést aratott az ünnepi megemlékezés zárásaként. 11 órakor az egész iskola ünnepi szentmisén vett részt.

November 12-én, vasárnap a búcsú napja hagyományok szerinti megtartása sok izgalmakkal teli munkával, szervezéssel járt. A lovak megszerzése, a négyes fogat összeállítása a mai körülmények között egyre nehezebb. Dicséret illeti az elsőlegényeket az összefogásukért, amivel ügyesen megoldották a feladatokat és a nagyszámú nézőknek, gyerekeknek örömet okoztak mindazokkal a segítőkkel együtt, akik a díszeket, koszorúkat készítették, a kocsit szépen feldíszítették.
Külön köszönet az óvodások besegítéséért.

 A szép ünnepi szentmise után a templomból kijövőket a néptáncosok műsora várta, hogy a búcsúi ünnepi hangulatot emeljék.
Úgy látjuk, hogy ezt a hagyományt egyre jobban értékelni tudják.


Októberi tervezett programok:
Október 6-án mise után az emlékkőnél mécsesgyújtással tartunk megemlékezést
Október 23-án az '56-os emlékkőhöz várjuk a csatlakozókat egy ünnepi megemlékezésre 10 órára.
Október 26-án, a gyásznapon az áldozatokért mondott mise után a temetőben a síroknál lesz a megemlékezés a kialakult szokás szerint.

 

Elkészültek a néptáncos lányok új ruhái, melyek két garnitúrát jelentenek.Köszönhetjük az ÖNKORMÁNYZAT és a MEGYEI KÖZGYŰLÉS támogatásának.
A "Jobb együtt" Hagyományőrző nap a gazdag programja miatt szigetközi kulturális seregszemlének is nevezhető lenne. Felléptek: Püski, Darnózseli, Ásványráró, Halászi népdalkörei, valamint a Halászi Iskola népművészeti csoportja, egyesület kis és nagy néptáncosai, Stark Ádám halászi tanuló, más színvonalas produkciók mellett.
A Bertóké Napokról: Ritka élményt jelentett Boka Gábor utcaszínháza. A szereplők a lajtás táncosok voltak, akiket fokozatosan lehetett felismerni, meglepetést és vidámságot hozott produkciójuk.
Bertóké Napok programja: 25-én, pénteken megnyitó 18 órakor az Aranyosi Vendéglő előtt, folytatás a Viki néni udvarán a Circus minimus utcaszínházzal és táncházzal.26-án, szombaton tánctanítás a Babos Majorban. 18,30 órakor verbunkverseny és bemutatók az Aranyosi udvarban. 27-én, vasárnap a mise után közös tánc a templom mellett.
Szeptember 2-án Hagyományőrző családi nap lesz a Babos-majorban, melyre szintén meghívást kaptak csoportjaink.
Augusztusban Görögországban vendégszerepelnek a néptáncosok és közösen fellépnek a dunaszegi citerásokkal.
Augusztus 26-ára meghívást kaptak a népdaklörösök és a néptáncosok Öttevényre.

Bertóké Napok ideje: augusztus 25,26,27.
Július 20-án búcsúztunk Markó Józsefné, Ili nénitől, aki kezdetben aktív résztvevője, de később is pártfogója, segítője volt a hagyományőrző tevékenységnek, sokat tanultunk tőle. Emlékét nagy tisztelettel őrizzük.
Július 7-én a nyugdíjas Mosoni-Dunaparti partin heten vettünk részt.
Július 3-án VITÉZ KISS LAJOS egyesületi tagunktól vettünk végső búcsút. Süli Józsefné szép emlékező beszédet mondott. A Vitézi Rend részéről a megyei vezetők búcsúztatták.A közös tevékenységekre, áldozatos munkájára hálával és szeretettel emlékezünk.

Június 16-án a Mosonmagyaróvár és környéke nyugdíjas egyesület Héderváron rendezett nyugdíjas találkozóján nyolcan vettünk részt.
Június 11-én a dunakilitiekkel közös gyalogos zarándoklaton vettünk részt a
Máriakálnoki kegykápolnához.

Június 10-én 26. alkalommal került megrendezésre a Bábos Nap Méry Vince emlékére bábos találkozó, csallóközi, mosonmagyaróvári vendégekkel, színvonalas előadásokkal. Az eredetmondát itt is előadták a kisnéptáncosok.
Június 9-én rendeztük meg az iskolások számára hetedik alkalommal a Kincskereső programot, melyen délelőtt az alsósok, délután a vetélkedőn harmadiktól hatodikig vettek részt. Fő témakört a kiállítás anyaga, Dr. Timaffy László munkássága, hagyatéka képviselte. Többféle lehetőséget biztosítottunk az alkotó tevékenységekre. Süli Józsefné rongybaba készítést, Hauk Gáborné virágdísz készítés bemutatását vállalta. A könyvtár által origami foglalkozás is volt. Az eredményhirdetés után Süli Tímea csoportja az eredetmonda dalos-táncos változatát adták elő. A rendezvény táncházzal zárult.
Június 2- Dunaszigeten a "Rétrehívó" nyugdíjas rendezvényen Dunaszigeten az egyesületet két fő képviselte.
Május 27- én,szombaton tartottuk a Hősök Nap-i megemlékezést. Két újabb, szép odaillő énekkel egészítettük ki az emlékező műsorunkat.

Május 16 - Megemlékezés a  Szt. János kápolnánál
Május 12-én Dr. Timaffy László emlékkiállítás megnyitója.
A Hansági Múzeum vándorkiállítása Halászira is eljutott, aminek nagyon örültünk. Prikler Szilvia rendezte be a múzeum munkatársával. Megnyitó beszédet mondott Székely Zoltán igazgató. Sági Tünde népművészeti csoportjából népdalokat énekelt öt fiú igen színvonalasan. Népdalkörünk a szigetközi csokorral szerepelt,  főleg Timaffy László által gyűjtött népdalokkal.

 
A részletes pénzügyi beszámolót és a közhasznúsági mellékletet a Mosonmagyaróvári Civil szövetség készíti, melyet május 31-ig megküldünk az Országos Bírósági Hivatalnak.
A 2015 évben átutalt Szja 1% felajánlás 76 575 Ft volt. Felhasználása:
Működési kiadásokra: 4375 Ft
Cél szerinti felhasználása hagyományőrző rendezvények anyag és eszköz beszerzésére: 72 200 Ft.
Ezúton is tisztelettel megköszönjük támogatóknak a felajánlást.


2016 . év pénzforgalma:
 Bevétel:
 Önkormányzati támogatás                             750 000
      "+"    "              "                                   200 000
  Szja 1 % felajánlása                                      72 116
  Győr- M-S Megyei pályázat                           120 000
     Összesen:                                             1 239 716
  Előző évi pénzmaradvány:                              92 909
  Összesen 2016 évre                              1 332 625
  Összes kiadás                                          1 223 561
   Maradvány 2017 évre                               109 064 
 
  Március 15 -én a néptánccsoport, a népdalkörösök és a Lovasbandérium járult hozzá a nagyszabású községi rendezvényhez. A műsorunkkal egy utcai jelenetet idéztünk, ami akkor úgy történhetett meg. A lányok karikázót jártak az utcán, nemzetiszínű szalaggal a hajukban és eközben jöttek a huszárok verbuválni.Az összeállításban fontos helyet kap az "Isten hozzád szép falum határa " c. akkori népszerű '48-as dal Halásziban fennmaradt formájában.
Ennek kapcsán megidézzük az egyesület birtokában lévő '48-as emléket: "Öszveírása A Moson megyei Halászi mező városi Nemzeti Őrseregnek"
a Megyi Levéltárból másolatban. Ebben 113 név szerepel. Az újoncok számát kivetéssel állapították meg,ami Halászira vonatkoztatva 20 fő volt. Ténylegesen nem tudjuk hányan vonultak be. Tény, hogy 23 név mellett találhatók bejegyzések : "huszárnak jelentkezett", "önként ajánlkozott".

  Február 4-én: Hagyományos farsangi mulatság minden korosztály számára.
  A bál kezdetén a Balázsjáró gyerekek köszöntek be, majd az iskolások Sági Tünde vezette népművészeti csoportja népdalokat énekelt. Műsorral mutatkoztak be a kisebb néptánccsoportosok , majd a nagyok. Jó hangulatú táncházhoz a zenét a Porjáró népzenekar szolgáltatta.Népdalkör hagyományos lakodalmi népdalokat énekelt.Később a jó mulatós zene szolgált a táncoláshoz.
  Február 3-án élő népszokással a Balázsjárással jártak a gyerekek főleg ismerős idős emberekhez.


2017 január 12-én tartjuk a rendes évi közgyűlést.

Napirendi pontok:
1. Elnökség 2016 évi beszámolója
2. Beszámolók a csoportok működéséről
3. Éves terv összeállítása, elfogadása
4. Költségvetés összeállítása, elfogadása
5. Egyebek

December 18-án, az utolsó adventi vasárnap karácsonyváró műsort adtak elő a néptáncosok a favázas szín alatt, melyhez a népdalkör is csatlakozott, mise után a 
Népdalkör régi adventi és karácsonyi énekkel kívánt áldott ünnepeket a jelen levőknek.

November 13-án volt a búcsú ünnepe, egyházi és hozzá kapcsolódóan a hagyományos csingislovas felvonulás. 

Szent Márton napja november 11-én az Iskolában.Megyei Könyvtár támogatása által néprajzi előadást hallhattak az iskolások, majd a Kislaptáros zenekar szigetközi népzenei kincsből adott elő.
A negyedik osztályos tanulók Szent Márton életéről szóló előadása minden elismerést megérdemelt.
Az egész iskola részt vett az ünnepi szentmisén. Az iskola névadásának 15. évfordulóját is ünnepelték.
                     

November 12-én a Kultúrházban megyei értéktárról tartott előadást Dr. Pető Péter, ez alkalommal Prikler Szilvia állított össze kiállítást ízelítőül a helyi értékekről. 

Egyesület tagjainak ajánlása alapján települési értéktárba felvett kulturális örökség ünk helyi értékei:
Petőfi emlékmű,Nepomuki Szt. János kápolna. Lourdesi kápolna, '56-os emlékkő. Szt. Flórián szobor. Szt. Kereszt kápolna. Hősök fala. Szt. Márton római katolikus templom. Barokk parasztházak. Történelmi emlékkő. Falubeli és határban lévő keresztek. Helytörténeti gyűjtemény. Királyi kiváltságlevelek.Búcsúi csingislovas szokás.Méry Vince hagyatéka, marionett bábjátszás. Balázsjárás.Lovasbandérium. Bertóké verbunk.Történelmi mondák
Gasztronómia területéről: Kulcsos lepény  /kalács/
Várható még javaslatok beadása az épített környezetből, valamint személyekről.

'56-os megemlékezések:
l. A Kultúrházban
Október 20-án, csütörtökön 17 órai kezdettel a forradalom 60. évfordulója alkalmából
előadást tart Gülch Csaba újságíró 
Közreműködik a Népdalkör a helyi történeteket felidéző műsorral.


2. Koszorúzás 23-án az emlékkőnél

3. A gyásznapon, 26-án, szerdán este a mise után megemlékezés, koszorúzás az áldozatok sírjánál.

Szeptember 17-én a nemzetiségi találkozón, Kimlén lehetőség volt a helyi értékek bemutatására. A marionett bábokkal, búcsúi képekkel, DVD felvételekkel vettünk részt, ezeket szeretnénk majd javasolni a megyei értéktárba.

Települési Értéktár létrehozásában fontos munkát végez az egyesület. A 25 éves működés alatt folyamatosan az értékek összegyűjtése, megmentése, dokumentálása volt a fő alapvető tevékenység. Tagjaink sorba adják be javaslataikat aszerint  ki milyen területen tevékenykedik. 


Bertóké Napok néptánc találkozó és verbunkverseny Neuberger Ferenc adatközlő emlékére.
Időpontja: augusztus 26-28.
Program:
26. péntek 18,30 - Megnyitó az Aranyosi Vendégház előtt. Táncház Viki néni
                              udvarán.
27. szombat. 10- Tánctanítás a Babos Majorban. Dudán zenél Kurdi Gábor a
                            Fölszállott a Páva döntőse.
                18,30 - X. Neuberger Ferenc Verbunkverseny,mulatság az Aranyosi
                            Vendégháznál.
28. vasárnap 10,30- mise, majd közös tánc a templom mellett.


Bertóké Napok keretében megemlékeztünk Dr. Timaffy László Szigetköz tudós kutatójáról, tisztelt tanítónkról az általa gyűjtött szigetközi dalok előadásával.
Ugyanezt a népdalcsokrot adta elő Népdalkörünk szept. 3-án a családi napon is a Babos- Majorban.


Néptáncosaink a Darnózseli Szigetköz néptánccsoporttal együtt Bécsben részt vettek  egy magyar rendezvényen augusztus 27-én. Szept. 3-án szintén együtt szerepeltek a családi rendezvényen.


2016 július 16. napján a Győri Törvényszék jogerőre emelte a Végzést, mely a május 17.-i közgyűlés által hozott határozata alapján a változásbejegyzésről szól. 


Június 10 Kincskeresé
s
"Halászi határában történetek, mesék, mondák nyomát követve Szigetköz tudós kutatója Timaffy László emlékére"
A tervezett határbeli kerékpáros út az előző napi nagy eső miatt elmaradt. Délelőtt levetítettük a Vad Szigetköz c. filmet. D.u. 1 ó-tól folytatódott a program. 7 csoportban 35 gyerek töltötte ki a teszteket, ami a verseny alapja. A többi gyerek választhatott érdekes elfoglaltságból: virágdíszek készítése, rongybabák, rongylabdák készítése, rajzolás aszfalton. Timaffy László emlékét idéztük képekkel, rövid ismertetővel és egy szigetközi csokor népdalkör általi előadásával. Meghívásunkra Takács István hangszerbemutatót tartott. A verseny eredményhirdetésével fejeződött be a Kincskeresés , ezúttal a legkisebbek voltak a legügyesebbek, a jól felkészültek I. helyezést értek el a 3.a osztályosok.
Az idei program is hozzájárult Halászi értékeinek megismertetéséhez, az egyesület azon célkitűzéséhez, hogy tudását közkinccsé tegye.


2015 évi pénzügyi beszámoló

 Az egyszerűsített beszámoló mérlege

                                                                           Előző év                     Tárgyév

Forgóeszközök                                                      424                                 93

Pénzeszközök                                                       424                                 93

Saját tőke                                                             424                                 93 

Tőkeváltozás/eredmény                                         82                                424 

Tárgyévi eredmény alaptev.-ből                            342                              -331 

Források összesen                                                424                                 93

Egyszerűsített beszámoló eredmény-levezetése

 1.                                                                       Előző év                   Tárgyév

Elszámolt bevételek                                          5 059                           23 340

Rendezett bevételek                                         5 059                           23 340

Tagdíj                                                                   127                                  95 

Támogatások                                                    4 757                           23 101 

 Egyéb bevételek                                                 175                                144

 Végleges pénzkiadások                                   4 717                           23 671 

Ráfordításként érv. kiadások                             4 717                           23 671

 Pénzügyi eredmény                                           342                              -331

 Adózás előtti eredmény                                     342                              -331

 2.

 Központi költs.vetési támogatás                        457                           14519

 Helyi önkormányzati támogatás                      4 300                             8506

 Személyi jöv. adó 1 %-a felajánl.                          74                                77

 Elszámolt bevételek                                         5 059                           23340

 Ráfordítás                                                         4 717                           23671
Cél szerinti ráfordítás
Régi iskola felújítására                                       4 618                            7479

Működési bevételek 2015 évre

Önkormányzati támogatás/ megítélt/                                                         750

"         " külön megítélt csoportoknak                                                         250

Megyei pályázati támogatás                                                                        30

 

 Szem.jöv.adó 1 %-a felajánlás                                    %

Honlapkészítés - Design - Programozás - Hosting