Aktuális
Október 28. Egyesület 30 éve alakult ezen a napon 1990-ben. A 25 éves megemlékezéshez hasonló összejövetelt terveztünk, de ettől eltekintünk a járvány miatt.
Október 26. Gyásznap . a kialakult szokás szerint az áldozatokért: Szuhányi Józsefért és Sipos Gyuláért mondott mise után a temetőben tartunk megemlékezést a sírjaiknál.
Október 23-án a községi szintű ünnepi megemlékezéshez beszéddel, versekkel, énekszámokkal járultunk hozzá. Az '56-os emlékkőnél a résztvevők betartották az előírt szabályokat, a maszk viselését.
Az ÉRTÉKNAP sok érdeklődőt vonzott.Különböző tájegységek viseleteit bemutató kiállítást is láthattak. Megtekinthették a helytörténeti gyűjteményünket. A bábos teremben a marionett bábjátszással ismerkedhettek, de a kulcsos kalács készítését is nyomon követhették. Levetítettük az Értéktárat bemutató filmet.A gyerekeknek nagy élményt jelentett a kukoricalabirintus.Sok gyerek szorgalmasan munkálkodott a búcsúi díszek fűzésével.Este igazi hagyományőrző hangulatot adott a Dunaszigeti Dalárda, a Fészekalja zenekar és a táncház.A programokat Szilágyi Dániel a Hansági Múzeum igazgatójának néprajzi előadása vezette be.A rendezvény vendége volt Pető Péter a Megyei Értéktár Bizottság elnöke.
BERTÓKÉ NAPOK ezúttal is egy színvonalas, sikeres rendezvény volt. Résztvevő csoportok: Körmend BBÁ , Környe és Lajta Néptánc. / Képek a Galériában/. Zenélt:Greznár Zoltán és zenekara Szanyból.
Augusztus 7-i határidővel kiírt Magyar Faluprogram pályázatra benyújtottuk
a "A falunk múltja a jelenben és útja a jövőbe"c.projektünket, ami a programok megvalósítását célozza.
Bertóké Napok: augusztus 29, 30-án a régi iskola udvarán lesz.
Süli Józsefné szorgalmasan munkálkodott az adatgyűjtésen, aminek eredménye,hogy az Emelj fel emlék Alapítvány Jeles pedagógusok Győr-Moson-Sopron megyében c. sorozatban a 11. kötetben Illés Pál életútja, pedagógus munkássága megjelenthetett.A könyv bemutatója szeptember 18-án lesz a Kultúrházban.
A mostani enyhítések tudatában úgy döntöttünk, hogy betervezhetjük az Érték Napot szeptember 12-ére.
Bertóké Napok megtartása bizonytalan.
Hősök Nap-i megemlékezést koszorúzással megtartottuk szűk körben,május 30-án elhelyeztük a koszorút a Hősök falára.
Augusztus 7-ére tervezett nyugdíjas találkozó szervezését visszamondtuk, mivel a falunap is elmarad.
Március 30-i keltezéssel megkaptuk a Győri Törvényszéktől a végzést az Alapszabály módosításáról és az új elnökség 2 évre szóló megbízatásának elfogadásáról.
Március 15 megünneplésére készülve jöttek el a nagy változások.
Március 5-én közgyűlést tartunk az Alapszabály módosítása miatt.
Február 13-án tartjuk a rendes évi KÖZGYŰLÉST.
Február 6-án közös múzeumlátogatáson voltunk a Munkácsy kiállítás megtekintésére.
Február 2-án élő Balázsjárás a falu több pontján.
Február-1-jén sok résztvevővel, jó hangulatban történt a II. Balázsjáró találkozó és a hagyományos farsangi bál.Polgármesterünk és az új elnök köszöntötték Süli Józsefnét elismerve több évtizedes /29 éves/ tevékenységét.
A közgyűlés GALGÓCZI ATTILÁT, alapító tagunkat megválasztotta az elnöki posztra.SMUCK ILONA elnökségi tag a házipénztár kezelésével való megbízatást kapta. Sajnálatosan a titkári feladatok ellátására jelölést eddig nem fogadták el.
December 22-én az esti mise után a templomban néptáncosok és a Népdalkör adventi műsort ad, majd a régi iskola udvarán meggyújtjuk a negyedik gyertyát.
Forralt bort, teát, süteményt kínálunk.
December 19-én közgyűlést tartunk az Elnökség dec. 31-én lejáró mandátuma miatt.
December 8-án meghívásra a Darnózseli templomban részt vettünk az adventi rendezvényen, betegségek miatt csak nyolcan.
Szomorúan és megrendülten búcsúzunk GONDÁR LAJOSNÉ és SZOMBATH LAJOSNÉ régi tagjainktól. Hiányoznak. Emléküket szeretettel őrizzük.
November 15-én nosztalgiázó kisbúcsút tartottunk a Kislaptáros zenekarral, táncházzal a néptánc kedvelőinek. A  felnőtt néptáncoktatás beindult, heti egy gyakorlással.
A búcsúi csingislovas hagyomány megtartása az eddig kialakult szokás szerint megtörtént: mise utáni tánccal, Lovasbandérium felvezetésével és a szépen feldíszített négyes fogattal. Ezúttal két új elsőlegény is csatlakozott.
Az októberi kegyeleti és ünnepi megemlékezésekre a facebookon is hívtuk a csatlakozókat. 23-án az emlékkőnél, 26-án a templomban és a temetőben is szép számú volt a megjelenés.
Az októberi hagyományőrző összejövetelen értékeltük az elmúlt időszakot és megbeszéltük a soron következő feladatainkat, majd közös munkával búcsúi díszeket készítettünk.
Szeptember 20-án részt vettünk a kistérségi nyugdíjas találkozón Jánossomorján, ami példaként szolgálhat a jövőre nálunk megrendezésre kerülő
találkozónak.Színvonalas, jó találkozó volt.
Az ÉRTÉKNAP a vártnál sokkal több látogatót vonzott,/ tekintve a környező rendezvényekre/.Igazi családi délután volt, a gyerekek nagyon jól érezték magukat, a felnőttek is megtalálták a látnivalókat, bemutatott értékeinket.
Sok elismerő véleményt hallottunk.
Augusztus 26-án népdalkörösök és néptáncosok egy hajókiránduláson vehettünk részt a Party csárdánál.
A bécsi út elmaradt, ezért részt tudtunk venni 24-én a színvonalas néptánctalálkozón.Verbunkverseny után bemutatkoztak a csoportok: Körmend,Sopron német nemzetiségi,Karád és Lajtások.
Szeptember 14-én a tavalyon elkezdett Értéknap nyomán kibővített formában ismét megtartjuk.
Szeptember 6-án fogadjuk a Székelyudvarhelyről érkező nyugdíjas csoportot a régi iskolában és bemutatjuk a helytörténeti gyűjteményt.
Augusztus 31-én a néptáncosok és népdalkörösök fellépnek a közös műsorukkal a Jobb Együtt rendezvényen.A rendezvény előkészületeiben részt veszünk.
Augusztus 24-én a darnózseli és halászi néptáncosokhoz csatlakozva a Népdalkör is részt vesz a Szent István napokon Bécsben.
Bertóké Napok időpontja: augusztus 23-25.
Augusztus 10-én a Falunapon fellépett a Néptánccsoport és a Népdalkör felváltva, az átöltözés miatt két-három részletben.
"Nyitott Kapu"-sikeresnek bizonyult, örültünk az érdeklődésnek.
Június 29-én, szombaton 16 és 19 óra között "Nyitott Kapu"-val várjuk mindazokat, akik szeretnék megtekinteni a Helytörténeti Gyűjteményt.

Június 10-én, pünkösdhétfőn a néptáncos lányok pünkösdölővel jártak, sokakat megörvendeztettek, de sok helyre nem tudtak eljutni.

Május 26 - HŐSÖK NAPJA. Megemlékezés az esti mise után a temetőben. Várjuk a csatlakozókat !

Május 25-ére a Lovasbandérium kapott felkérést az óvári egyetemisták valétálásához

Május 11-ére meghívást kaptak a néptáncosok és népdalkörösök Öttevényre majális rendezvényre.

Május 9-én a hagyományőrző összejövetelen vendégünk lesz Takács István énektanár, akitől saját gyűjtésű szigetközi népdalok ismertetését várjuk.

Május 5-én a Szigetközi Gulyahajtáson Dunaszegen részt vettek a legfiatalabb lovasaink.

Április 16-án a CSELEKVŐ KÖZÖSSÉGEK- AKTÍV KÖZÖSSÉGI SZEREPVÁLLALÁS PROJEKT- "jó gyakorlatok"-"helyi kohézió és identitás erősítése" c. pályázata kapcsán szervezett rendezvényen felkérésre Darázs Jenőné mutatta be az egyesület identitásmegőrző tevékenységét az egyesület kezdetétől egy prezentációban.

Március 15 községi szintű ünneplését március 14-én 17 órai kezdettel a kialakult szokás szerint tartottuk, sok résztvevővel és igazi ünnepi hangulatban.A Galériában feltöltött képek tanúskodnak róla.A Halászi Lovasbandérium  négy tagja részt vett Székelyudvarhelyen a nagyszabású ünnepen.

Február 23-án tartjuk a hagyományos farsangi bálunkat az alábbiak szerint:
"A Hagyományőrző egyesület tisztelettel meghívja Önt és kedves családját február 23-án, 17 órától a Kultúrházban tartandó farsangi mulatságba.
Program:18 órakor néptáncosok műsora, mely Táncházzal folytatódik.
Tombolahúzás. Az est további részében kitűnő zene szolgál a tánchoz, szórakozáshoz."

Nagy sikere volt a találkozónak, amiről TV felvétel is készült, valamint egy album, melyből láthatók képek a Galériában.A rendezvény példaértékű a hagyományápolásban, közösségi érzés alakításában.
A Balázs-járás a Halászi Települési Értéktár része
Február 1-jén BALÁZS-JÁRÓ TALÁLKOZÓRA várják a mindenkori Balázsjárókat, abból az alkalomból szervezi ezt Sági Tünde tanárnő, hogy 40 éve folyamatosan megtartják ezt a régi szokást a halászi gyerekek.

Január 10-én 18 órai kezdettel Közgyűlést tartunk a régi iskola közösségi termében.
Napirendi pontok:
1. Elnökség 2018 évi beszámolója
2. Éves terv összeállítása és elfogadása
3. Költségvetés összeállítása és elfogadása
4. Tájékoztatók, beszámolók a csoportok működéséről
5. Tagfelvétel
December 16-án, vasárnap az esti mise után a templomban a néptáncosok betlehemes játékot mutattak be, utána a Népdalkör régi adventi és karácsonyi énekekből álló csokrot adott elő.A szín alatt meggyújtottuk a harmadik gyertyát. Meglepetésként a"Lajtás" Betlehemesek is megjelentek és előadták játékukat,/sajnos akkor még kevesen láthatták/

Az egyre nagyobb autóforgalom és a szűkös hely miatt az óvodai és iskolai SZM anyukákkal megbeszéltük, hogy az iskola udvarán lévő favázas szín alatt tartjuk az adventi szokásos hétvégi vendéglátást. A többi résztvevőket is bevontuk.A szín feldíszítése, berendezése elég nagy munka volt, sokat jelentett a tűzoltók segítsége. Az első próba az óvodáé volt, a túlzsúfoltság jelentett problémát, továbbiakban gondoskodni kell a jobb megoldáson.
Úgy tűnik, hogy hamar megbarátkoztak a helyszínnel és szívesen odalátogattak a későbbiekben.

November 17-én a "cselekvő közösségek" c. projekt célkitűzéseivel összhangban találkozót tartottunk a búcsúi hagyományban mindenkoron résztvevőknek. Régi búcsúi felvételeket néztünk, közben felelevenítették a régi emlékeket. Megnéztük az Értéktár c. filmet. Hagyományaink fenntartásának, értékeink őrzésének fontosságát hangsúlyozva további találkozókat is tervezünk, melyekben a "halászi" táncokat lehet gyakorolni. Szeretnénk, ha 2019-ben újra lenne nálunk Bertóké Napok.
November 11-én, Szt. Márton napját az ünnepi misén való részvétellel és a "csingislovas" szokás megtartásával szép, napos időben ünnepelhette a falu.Köszönet Mihályi Dénesnek a négyesfogatért, az első legényeknek a lelkes hozzáállásért, a rutinos lebonyolításért, a néptáncosoknak a búcsúi hangulatot hozó táncukért.Köszönet a díszek készítésében összefogó táncosoknak, népdalkörösöknek, óvodásoknak. Külön köszönet a Lovasbandériumnak.

Az ünnepi megemlékezéshez és a gyásznapon a temetőben is sokan csatlakoztak,így méltó tiszteletadás volt a hősöknek, áldozatoknak Halásziban is.

Október hónap: ünnepek megemlékezések
A kialakult szokás szerint 6-án az esti mise után tartottunk megemlékezést az emlékkőnél, amire vártuk a csatlakozókat a templomból, páran részt vettek a misén szép számmal megjelentek közül.
Október 23-án, az '56-os emlékkőnél koszorúzásra várjuk az ünnep igazán megtartóit.
Október 26 - Gyásznap. Az esti mise után megemlékezés, koszorúzás az áldozatok sírjánál.
Szeptember 15-én első ízben próbálkoztunk egy "Érték-Nap" megtartásával. A tapasztalatok szerint folytatni érdemes. A cél múltunk összegyűjtött emlékeinek, értékeinek bemutatása a Helytörténeti Múzeumban. Továbbá a jelen értékeinek bemutatása, helyi kézműves alkotások és kézműves termékek kiállítása, vásárlása.
Az Érték-Nap sikeres lebonyolítása után közgyűlést tartottunk.
Szeptember 1. Babos Major
Készülünk a "Jobb együtt" hagyományőrző családi nap rendezvényre besegítéssel, a néptáncosok és népdalkör szereplésével.
Augusztus 18-án lesz Süli Tímea esküvője

ELMARAD sajnálatosan, különböző okok miatt a Bertóké Napok !
Bertóké Napok időpontja: augusztus 24, 25, 26
Június 12-én - "Kincskeresőre" várjuk az alsós diákokat. A keresés témája a Települési Értéktár.
Június 2-án átadásra került a Méry Vince terem, melyben helyet kapott az iskolai bábjátszás emlékei, Süli Józsefné bábjai is.A Helytörténeti Múzeum a közösségi teremben helyet foglaló képi anyaggal együtt négy termet foglal magában.
Pünkösd hétfőn a néptáncos lányok pünkösdölőjének örülhettünk.Sokan emlegették őket elismerően.
Május 19-én Illés Tibor lovas bandérium tagunk esküvői menetét kísérték a legifjabb lovasok.
Elkészült a harmadik múzeumi szoba, melyben Méry Vince hagyatéka kerül elhelyezésre: az eredeti színpad, bábok, kellékek.
Elkövetkező programok:
Május 29-én a Hősök Napja kapcsán vetítéssel egybekötött beszámolót, előadást hallhatunk az I. világháború helyszíneiről. 
Május 27-én Hősök Napja. Megemlékezésre várjuk a csatlakozókat az esti mise után a temetőben a hősök falához.


A néptáncosok és a Lovasbandérium eleget tettek meghívásoknak /Pozsony, Dunaszeg Szigetközi Gulyahajtás,/ valétálás/

A '48-as forradalom és szabadságharc 170. évfordulóján a községi ünneplést 14-én tartottuk az Iskola szervezésében. A kialakult szokás szerint a néptáncosok, népdalkörösök és a lovasok aktívan közreműködtek.Egyesületünk az emlékkőnél koszorúzott.
Február 3-án Balázs napján ismét útra keltek a Balázsjáró gyerekek Sági Tünde tanárnő kíséretében.Örömmel fogadták őket, nekik pedig sok emlékezetes élményben volt részük. A tavalyi báli bevételből új nadrágokat varrattunk számukra.

Február 15-én, csütörtökön 18 órai kezdettel rendes évi közgyűlést tartunk a Kultúrházban.
Napirendi pontok:
1. Elnökség 2017 évi beszámolója
2. Éves terv összeállítása
3. Költségvetés összeállítása
4. Tájékoztatók
5. Tagfelvétel
2018
Január 27-én tartjuk a hagyományos farsangi bált, melyet össze szeretnénk kötni a Megyei Értéktárba való bekerülés megünneplésével.
Nagy örömünkre szolgált a hír, hogy a tagjaink által készített ajánlás alapján a Települési Értéktárból felvették a Megyei Értéktárba a Lovasbandérium és a búcsúi "csingislovas" értékeinket. Elismerés a mindenkori elsőlegényeket, leányokat és segítőket illeti, akik továbbadták, ápolták, ha kellett újraélesztették ezt az egyedülálló szép hagyományt.
Reméljük, hogy a továbbiakban bekerül még a Méry Vince hagyatéka és a Balázsjárás is.

December 17-én, vasárnap egyesületünk fogja a negyedik adventi gyertyát meggyújtani. A kis néptánccsoport a mise után pásztorjátékot ad elő a templomban, ezt a népdalkörösök éneke zárja.Mindezek után az ádventi koszorúnál közösen énekelnek és gyertyát gyújtanak.
Délután 4 órától várjuk forralt borral, teával, süteménnyel az odalátogatókat.


Az Elnökség jelenlegi tagjai az Alapszabályban meghatározott 2 évre vállalták továbbra az egyesület vezetését, azzal a feltétellel, hogy szeretnék átadni, megismertetni a feladatokkal járó szabályokat, legyenek akik önként, szívesen a helyükbe lépnének. Megbízatásuk 2019 december 31-ig szól. 
December 14-én, csütörtökön 18 órai kezdettel közgyűlést tartunk a Kultúrházban. Napirendi pontok: 1. Új Elnökség választása.

Szent Márton ünnepnapja: november 11.
Az iskolában a névadó tiszteletére tartott ünnepségen 10-én az iskolások Szt. Márton életét bemutató műsort adtak elő. A kisiskolásokból álló néptáncosok az eredetmonda dalos-táncos változatával járultak az ünnepi hangulathoz. Európa Koncert Szalon Zenekar egy órás színvonalas műsora nagy tetszést aratott az ünnepi megemlékezés zárásaként. 11 órakor az egész iskola ünnepi szentmisén vett részt.

November 12-én, vasárnap a búcsú napja hagyományok szerinti megtartása sok izgalmakkal teli munkával, szervezéssel járt. A lovak megszerzése, a négyes fogat összeállítása a mai körülmények között egyre nehezebb. Dicséret illeti az elsőlegényeket az összefogásukért, amivel ügyesen megoldották a feladatokat és a nagyszámú nézőknek, gyerekeknek örömet okoztak mindazokkal a segítőkkel együtt, akik a díszeket, koszorúkat készítették, a kocsit szépen feldíszítették.
Külön köszönet az óvodások besegítéséért.

 A szép ünnepi szentmise után a templomból kijövőket a néptáncosok műsora várta, hogy a búcsúi ünnepi hangulatot emeljék.
Úgy látjuk, hogy ezt a hagyományt egyre jobban értékelni tudják.


Októberi tervezett programok:
Október 6-án mise után az emlékkőnél mécsesgyújtással tartunk megemlékezést
Október 23-án az '56-os emlékkőhöz várjuk a csatlakozókat egy ünnepi megemlékezésre 10 órára.
Október 26-án, a gyásznapon az áldozatokért mondott mise után a temetőben a síroknál lesz a megemlékezés a kialakult szokás szerint.

 

Elkészültek a néptáncos lányok új ruhái, melyek két garnitúrát jelentenek.Köszönhetjük az ÖNKORMÁNYZAT és a MEGYEI KÖZGYŰLÉS támogatásának.
A "Jobb együtt" Hagyományőrző nap a gazdag programja miatt szigetközi kulturális seregszemlének is nevezhető lenne. Felléptek: Püski, Darnózseli, Ásványráró, Halászi népdalkörei, valamint a Halászi Iskola népművészeti csoportja, egyesület kis és nagy néptáncosai, Stark Ádám halászi tanuló, más színvonalas produkciók mellett.
A Bertóké Napokról: Ritka élményt jelentett Boka Gábor utcaszínháza. A szereplők a lajtás táncosok voltak, akiket fokozatosan lehetett felismerni, meglepetést és vidámságot hozott produkciójuk.
Bertóké Napok programja: 25-én, pénteken megnyitó 18 órakor az Aranyosi Vendéglő előtt, folytatás a Viki néni udvarán a Circus minimus utcaszínházzal és táncházzal.26-án, szombaton tánctanítás a Babos Majorban. 18,30 órakor verbunkverseny és bemutatók az Aranyosi udvarban. 27-én, vasárnap a mise után közös tánc a templom mellett.
Szeptember 2-án Hagyományőrző családi nap lesz a Babos-majorban, melyre szintén meghívást kaptak csoportjaink.
Augusztusban Görögországban vendégszerepelnek a néptáncosok és közösen fellépnek a dunaszegi citerásokkal.
Augusztus 26-ára meghívást kaptak a népdaklörösök és a néptáncosok Öttevényre.

Bertóké Napok ideje: augusztus 25,26,27.
Július 20-án búcsúztunk Markó Józsefné, Ili nénitől, aki kezdetben aktív résztvevője, de később is pártfogója, segítője volt a hagyományőrző tevékenységnek, sokat tanultunk tőle. Emlékét nagy tisztelettel őrizzük.
Július 7-én a nyugdíjas Mosoni-Dunaparti partin heten vettünk részt.
Július 3-án VITÉZ KISS LAJOS egyesületi tagunktól vettünk végső búcsút. Süli Józsefné szép emlékező beszédet mondott. A Vitézi Rend részéről a megyei vezetők búcsúztatták.A közös tevékenységekre, áldozatos munkájára hálával és szeretettel emlékezünk.

Június 16-án a Mosonmagyaróvár és környéke nyugdíjas egyesület Héderváron rendezett nyugdíjas találkozóján nyolcan vettünk részt.
Június 11-én a dunakilitiekkel közös gyalogos zarándoklaton vettünk részt a
Máriakálnoki kegykápolnához.

Június 10-én 26. alkalommal került megrendezésre a Bábos Nap Méry Vince emlékére bábos találkozó, csallóközi, mosonmagyaróvári vendégekkel, színvonalas előadásokkal. Az eredetmondát itt is előadták a kisnéptáncosok.
Június 9-én rendeztük meg az iskolások számára hetedik alkalommal a Kincskereső programot, melyen délelőtt az alsósok, délután a vetélkedőn harmadiktól hatodikig vettek részt. Fő témakört a kiállítás anyaga, Dr. Timaffy László munkássága, hagyatéka képviselte. Többféle lehetőséget biztosítottunk az alkotó tevékenységekre. Süli Józsefné rongybaba készítést, Hauk Gáborné virágdísz készítés bemutatását vállalta. A könyvtár által origami foglalkozás is volt. Az eredményhirdetés után Süli Tímea csoportja az eredetmonda dalos-táncos változatát adták elő. A rendezvény táncházzal zárult.
Június 2- Dunaszigeten a "Rétrehívó" nyugdíjas rendezvényen Dunaszigeten az egyesületet két fő képviselte.
Május 27- én,szombaton tartottuk a Hősök Nap-i megemlékezést. Két újabb, szép odaillő énekkel egészítettük ki az emlékező műsorunkat.

Május 16 - Megemlékezés a  Szt. János kápolnánál
Május 12-én Dr. Timaffy László emlékkiállítás megnyitója.
A Hansági Múzeum vándorkiállítása Halászira is eljutott, aminek nagyon örültünk. Prikler Szilvia rendezte be a múzeum munkatársával. Megnyitó beszédet mondott Székely Zoltán igazgató. Sági Tünde népművészeti csoportjából népdalokat énekelt öt fiú igen színvonalasan. Népdalkörünk a szigetközi csokorral szerepelt,  főleg Timaffy László által gyűjtött népdalokkal.

 
A részletes pénzügyi beszámolót és a közhasznúsági mellékletet a Mosonmagyaróvári Civil szövetség készíti, melyet május 31-ig megküldünk az Országos Bírósági Hivatalnak.
A 2015 évben átutalt Szja 1% felajánlás 76 575 Ft volt. Felhasználása:
Működési kiadásokra: 4375 Ft
Cél szerinti felhasználása hagyományőrző rendezvények anyag és eszköz beszerzésére: 72 200 Ft.
Ezúton is tisztelettel megköszönjük támogatóknak a felajánlást.


2016 . év pénzforgalma:
 Bevétel:
 Önkormányzati támogatás                             750 000
      "+"    "              "                                   200 000
  Szja 1 % felajánlása                                      72 116
  Győr- M-S Megyei pályázat                           120 000
     Összesen:                                             1 239 716
  Előző évi pénzmaradvány:                              92 909
  Összesen 2016 évre                              1 332 625
  Összes kiadás                                          1 223 561
   Maradvány 2017 évre                               109 064 
 
  Március 15 -én a néptánccsoport, a népdalkörösök és a Lovasbandérium járult hozzá a nagyszabású községi rendezvényhez. A műsorunkkal egy utcai jelenetet idéztünk, ami akkor úgy történhetett meg. A lányok karikázót jártak az utcán, nemzetiszínű szalaggal a hajukban és eközben jöttek a huszárok verbuválni.Az összeállításban fontos helyet kap az "Isten hozzád szép falum határa " c. akkori népszerű '48-as dal Halásziban fennmaradt formájában.
Ennek kapcsán megidézzük az egyesület birtokában lévő '48-as emléket: "Öszveírása A Moson megyei Halászi mező városi Nemzeti Őrseregnek"
a Megyi Levéltárból másolatban. Ebben 113 név szerepel. Az újoncok számát kivetéssel állapították meg,ami Halászira vonatkoztatva 20 fő volt. Ténylegesen nem tudjuk hányan vonultak be. Tény, hogy 23 név mellett találhatók bejegyzések : "huszárnak jelentkezett", "önként ajánlkozott".

  Február 4-én: Hagyományos farsangi mulatság minden korosztály számára.
  A bál kezdetén a Balázsjáró gyerekek köszöntek be, majd az iskolások Sági Tünde vezette népművészeti csoportja népdalokat énekelt. Műsorral mutatkoztak be a kisebb néptánccsoportosok , majd a nagyok. Jó hangulatú táncházhoz a zenét a Porjáró népzenekar szolgáltatta.Népdalkör hagyományos lakodalmi népdalokat énekelt.Később a jó mulatós zene szolgált a táncoláshoz.
  Február 3-án élő népszokással a Balázsjárással jártak a gyerekek főleg ismerős idős emberekhez.


2017 január 12-én tartjuk a rendes évi közgyűlést.

Napirendi pontok:
1. Elnökség 2016 évi beszámolója
2. Beszámolók a csoportok működéséről
3. Éves terv összeállítása, elfogadása
4. Költségvetés összeállítása, elfogadása
5. Egyebek

December 18-án, az utolsó adventi vasárnap karácsonyváró műsort adtak elő a néptáncosok a favázas szín alatt, melyhez a népdalkör is csatlakozott, mise után a 
Népdalkör régi adventi és karácsonyi énekkel kívánt áldott ünnepeket a jelen levőknek.

November 13-án volt a búcsú ünnepe, egyházi és hozzá kapcsolódóan a hagyományos csingislovas felvonulás. 

Szent Márton napja november 11-én az Iskolában.Megyei Könyvtár támogatása által néprajzi előadást hallhattak az iskolások, majd a Kislaptáros zenekar szigetközi népzenei kincsből adott elő.
A negyedik osztályos tanulók Szent Márton életéről szóló előadása minden elismerést megérdemelt.
Az egész iskola részt vett az ünnepi szentmisén. Az iskola névadásának 15. évfordulóját is ünnepelték.
                     

November 12-én a Kultúrházban megyei értéktárról tartott előadást Dr. Pető Péter, ez alkalommal Prikler Szilvia állított össze kiállítást ízelítőül a helyi értékekről. 

Egyesület tagjainak ajánlása alapján települési értéktárba felvett kulturális örökség ünk helyi értékei:
Petőfi emlékmű,Nepomuki Szt. János kápolna. Lourdesi kápolna, '56-os emlékkő. Szt. Flórián szobor. Szt. Kereszt kápolna. Hősök fala. Szt. Márton római katolikus templom. Barokk parasztházak. Történelmi emlékkő. Falubeli és határban lévő keresztek. Helytörténeti gyűjtemény. Királyi kiváltságlevelek.Búcsúi csingislovas szokás.Méry Vince hagyatéka, marionett bábjátszás. Balázsjárás.Lovasbandérium. Bertóké verbunk.Történelmi mondák
Gasztronómia területéről: Kulcsos lepény  /kalács/
Várható még javaslatok beadása az épített környezetből, valamint személyekről.

'56-os megemlékezések:
l. A Kultúrházban
Október 20-án, csütörtökön 17 órai kezdettel a forradalom 60. évfordulója alkalmából
előadást tart Gülch Csaba újságíró 
Közreműködik a Népdalkör a helyi történeteket felidéző műsorral.


2. Koszorúzás 23-án az emlékkőnél

3. A gyásznapon, 26-án, szerdán este a mise után megemlékezés, koszorúzás az áldozatok sírjánál.

Szeptember 17-én a nemzetiségi találkozón, Kimlén lehetőség volt a helyi értékek bemutatására. A marionett bábokkal, búcsúi képekkel, DVD felvételekkel vettünk részt, ezeket szeretnénk majd javasolni a megyei értéktárba.

Települési Értéktár létrehozásában fontos munkát végez az egyesület. A 25 éves működés alatt folyamatosan az értékek összegyűjtése, megmentése, dokumentálása volt a fő alapvető tevékenység. Tagjaink sorba adják be javaslataikat aszerint  ki milyen területen tevékenykedik. 


Bertóké Napok néptánc találkozó és verbunkverseny Neuberger Ferenc adatközlő emlékére.
Időpontja: augusztus 26-28.
Program:
26. péntek 18,30 - Megnyitó az Aranyosi Vendégház előtt. Táncház Viki néni
                              udvarán.
27. szombat. 10- Tánctanítás a Babos Majorban. Dudán zenél Kurdi Gábor a
                            Fölszállott a Páva döntőse.
                18,30 - X. Neuberger Ferenc Verbunkverseny,mulatság az Aranyosi
                            Vendégháznál.
28. vasárnap 10,30- mise, majd közös tánc a templom mellett.


Bertóké Napok keretében megemlékeztünk Dr. Timaffy László Szigetköz tudós kutatójáról, tisztelt tanítónkról az általa gyűjtött szigetközi dalok előadásával.
Ugyanezt a népdalcsokrot adta elő Népdalkörünk szept. 3-án a családi napon is a Babos- Majorban.


Néptáncosaink a Darnózseli Szigetköz néptánccsoporttal együtt Bécsben részt vettek  egy magyar rendezvényen augusztus 27-én. Szept. 3-án szintén együtt szerepeltek a családi rendezvényen.


2016 július 16. napján a Győri Törvényszék jogerőre emelte a Végzést, mely a május 17.-i közgyűlés által hozott határozata alapján a változásbejegyzésről szól. 


Június 10 Kincskeresé
s
"Halászi határában történetek, mesék, mondák nyomát követve Szigetköz tudós kutatója Timaffy László emlékére"
A tervezett határbeli kerékpáros út az előző napi nagy eső miatt elmaradt. Délelőtt levetítettük a Vad Szigetköz c. filmet. D.u. 1 ó-tól folytatódott a program. 7 csoportban 35 gyerek töltötte ki a teszteket, ami a verseny alapja. A többi gyerek választhatott érdekes elfoglaltságból: virágdíszek készítése, rongybabák, rongylabdák készítése, rajzolás aszfalton. Timaffy László emlékét idéztük képekkel, rövid ismertetővel és egy szigetközi csokor népdalkör általi előadásával. Meghívásunkra Takács István hangszerbemutatót tartott. A verseny eredményhirdetésével fejeződött be a Kincskeresés , ezúttal a legkisebbek voltak a legügyesebbek, a jól felkészültek I. helyezést értek el a 3.a osztályosok.
Az idei program is hozzájárult Halászi értékeinek megismertetéséhez, az egyesület azon célkitűzéséhez, hogy tudását közkinccsé tegye.


2015 évi pénzügyi beszámoló

 Az egyszerűsített beszámoló mérlege

                                                                           Előző év                     Tárgyév

Forgóeszközök                                                      424                                 93

Pénzeszközök                                                       424                                 93

Saját tőke                                                             424                                 93 

Tőkeváltozás/eredmény                                         82                                424 

Tárgyévi eredmény alaptev.-ből                            342                              -331 

Források összesen                                                424                                 93

Egyszerűsített beszámoló eredmény-levezetése

 1.                                                                       Előző év                   Tárgyév

Elszámolt bevételek                                          5 059                           23 340

Rendezett bevételek                                         5 059                           23 340

Tagdíj                                                                   127                                  95 

Támogatások                                                    4 757                           23 101 

 Egyéb bevételek                                                 175                                144

 Végleges pénzkiadások                                   4 717                           23 671 

Ráfordításként érv. kiadások                             4 717                           23 671

 Pénzügyi eredmény                                           342                              -331

 Adózás előtti eredmény                                     342                              -331

 2.

 Központi költs.vetési támogatás                        457                           14519

 Helyi önkormányzati támogatás                      4 300                             8506

 Személyi jöv. adó 1 %-a felajánl.                          74                                77

 Elszámolt bevételek                                         5 059                           23340

 Ráfordítás                                                         4 717                           23671
Cél szerinti ráfordítás
Régi iskola felújítására                                       4 618                            7479

Működési bevételek 2015 évre

Önkormányzati támogatás/ megítélt/                                                         750

"         " külön megítélt csoportoknak                                                         250

Megyei pályázati támogatás                                                                        30

 

 Szem.jöv.adó 1 %-a felajánlás                                                                      77

 


 Tagdíj                                                                                                             95

 

 

 Befizetés rendezvényre                                                                                 36

 


Bevétel újságból                                                                                             12

Befizetés útiköltségre                                                                                     28 

 

 

 

 

 


 

Készülünk a június 10-én tartandó Kincskereső programra, amire nagyon sok iskolás csoport jelentkezett. Felkészítő anyagot átadtuk.

Május 17-én rendkívüli közgyűlést tartottunk az Alapszabály módosítása ügyében

Dunaszegen a "Kihajtás" rendezvényen részt vett meghívásra a Lovasbandérium és néptánccsoportunk Darnózseli táncosaival közösen.

Május 4-én, szerdán közös múzeumlátogatást teszünk a Hansági Múzeumba Timaffy László emlékkiállításának megtekintésére.

A múzeumlátogatáson 22-en vettünk részt.Örömmel fedeztük fel a kiállított emléktárgyak között az egyesületünk által a 80. születésnapra készíttetett szép kancsót. Felirata:" Kivirágzott a diófa nagyot tartott az árnyéka ",ami találó jelképe munkásságának, hatásának.

Áprilisi hagyományőrző összejövetelt a költészet napja jegyében és Timaffy László születésének 100. évfordulója kapcsán emlékét felidézve tartottuk.

Március 16-án Kisalföld népviseletét bemutató kiállítás és előadás lesz a Kultúrházban este 6 ó-i kezdettel.

A bemutatót tartotta Molnár Zsolt gyűjtő és Putz Katalin néptáncoktató.Érdekes, emlékezetes előadást láthattunk, hallhattunk. Ezúttal a még fellelhető halászi anyagot is láthatták az érdeklődők. Fazekas Eszter szép alsónemű gyűjteményét is elhozta.

Március 15-re készülünk, az eddigi forgatókönyv szerint.

A rossz idő miatt a tornateremben volt az ünnepség .Így is szép és tartalmas volt, melyhez népdalköröseink és néptáncosaink is hozzájárultak a  '48-as műsorral.

Január 22.

Taggyűlés. 1. Vezetőség 2015 évi beszámolója.2 2016 évi terv elkészítése. 3.Költségvetés ismertetése, elfogadása. Beszámolók.

2016

Kiss Jánosné, Annus néni az egyesület alapító tagja december 24-én 94. évében váratlanul elhunyt. Értékes szellemi öröksége mindig gazdagítani fogja az egyesületet, melyből meríthetnek majd az utánunk jövők is. Szeretettel őrizzük emlékét.

December 23- betegek látogatása

December 20- utolsó adventi vasárnap. A kis és nagy néptáncosok és a népdalkörösök közös karácsonyváró műsorát a favázas szín alatt tartottuk meg. Kiválóan alkalmas ilyen és más közösségi rendezvényeknek. Az esti mise után a Népdalkör az adventi koszorúnál énekelt.

December 10- én taggyűlés. Tisztújítás. Tisztségviselők, így  a vezetőség felállása változatlan a szavazás által.

November 20-ára hívtuk tagjainkat taggyűlésre. Megemlékezünk az alakulás 25. évfordulójáról, ismertetjük az eredményeket. Megemlékezünk azokról, akik már nem lehetnek velünk, akik kezdetektől sokat tettek, sokat tanultunk tőlük.Archívumból is mutatunk be részletet, de a teljes anyag megtalálását is ismertetjük az érdeklődőkkel.

Az 5 évente esedékes tisztújítást előkészítendő ismertetjük a szabályokat, hogy azt a következő taggyűlésen le lehessen bonyolítani.

November 12-én, az összejövetelen "templomtörténet" volt a téma. Rigó Endréné ismertette az első templommal kapcsolatos kutatásait, melynek során sok érdekes adatra bukkant amit még nem tudtunk, pl. mikor épült: 1494-ben !

A második templomról Korcz Antalné írásából idéztünk  történeteket.

A búcsúi csingislovas hagyomány megtartása kétségessé vált a karantén miatt. Sok bizonytalanság közepette egy biztos volt, hogy el kell készíteni a díszeket, hiszen eltarthatók jövőre, ha mégis sikerül lovakat szerezni, akkor rendelkezésre állnak. Úgy is lett. A fiatalok összefogása, szervezkedése példaértékű. Szép ünnepe lett a falunak. Az ünnepi szentmise után a néptáncosok fogadták a kijövőket, majd megjelent a szépen feldíszített fogat/ ezúttal csak két bandériumos felvezetésével./ 

November 8 búcsú vasárnap, november 11 Szt. Márton napja

Megyei Honismereti Szövetség 25 éves jubileumi ünnepi ülésén részt vett Galgóczi Imréné és Rigó Endréné. Egyesületünk és magán személyek is tagjai a szövetségnek. Ezért felkérésre Rigó Endréné ismertette egyesületünk történetét képekkel illusztrálva.

Október 6-án, 23-án és 26 -án megtartottuk a méltó megemlékezéseket.

Október 3-án

A 25 éves évforduló jegyében az új szín alatt összejövetelt tartottunk bográcsozással, beszélgetéssel. A fiatalok főztek, az idősebbek süteményt hoztak.

Október 2-án

Magyar Népmese Napja alkalmából Népdalkörünk mesejeleneteket adott  elő óvodásoknak:" Kőleves" és " A kiskakas gyémánt félkrajcárja" c. meséket jelenítettük meg.

Bertóké Napok programja:

Szept. 4-én, pénteken fogadás, nyitó tánc az Aranyosi Vendégház előtt, utána táncház Viki néni udvarán.

Szept. 5-én, szombaton 10-órától tánctanítás a Babos Majorban. Este 6 órától verbunkverseny,. Mulatság, táncház.

Szept. 6-án, vasárnap 10.30 ó-tól mise. Közös tánc a templom mellett

Vendégek voltak:Szentgálról, Bükről, Körmendről

Bertóké verbunkverseny eredménye: 

Különdíjas: Bodor Barna


3. helyezett: Tóth Tamás, 2.: Fülöp Ákos, megosztott 1. helyezettek: Fehérvári Ádám és Palenik Vendel.

Radák Márton és társai zenéltek kitartóan az egész rendezvény minden programjában.

Augusztus 15-én Babos Józsefné szervezésével kirándult egy csoport Bugacra. 

Csoportjaink meghívásai, szereplések:

Néptánccsoport aug. 1-jén Kisbodakon a falunapon, Öttevényen 20-án a falunapon. Jobb Együtt családi nap a Babos Majorban szept. 5-én.Szept. 4-én Bertóké Napok nyitótánc. Szept. 5-én Fél testvérközség falunapján. 

Néptáncos lányok a falunapon aug. 15-én arcfestést vállaltak.

Bertóké Napok időpontja: szeptember első hétvége, programok 4, 5, 6-án. 

Június  29-től július 4-ig néptánctáborban vett részt 19 kisiskolás a régi iskolában. A tanultakat bemutatták a szülőknek, nagyszülőknek. Süli Tímea sokrétű érdekes elfoglaltságot nyújtott a gyerekeknek.

Július 3-án a a mosoni Duna-partra szervezett nyugdíjas rendezvényen részt vett három tagunk / a rossz idő miatt kevesen/

Kirándulás Babos Józsefné szervezésében Pákozd- Székesfehérvárra

Június 5-én "Ismerd meg Halászit" kincskereső.

Program: Csoportok indulása az iskolából. Az állomások után a leadott válaszok pontozása. Eredményhirdetés 5 ó-kor. Néptáncbemutatók: Süli Timea óvodás és iskolás csoportja. Németh Sándorné osztálya, Sági Tünde népművészeti csoportja.

Ugo néptánccsoport vezetésével:

TÁNCHÁZ élőzenére , az új favázas szín alatt

Lovasbandérium az egyetemi valétáláson nyújtott szolgáltatást.

Május 31-én Néptánccsoport a Katonabúcsúzó műsorral szerepelt Mosonban a Honvéd Hagyományőrző Egyesület meghívására.

Május 30 Hősök Napja. Megemlékező műsor, bajtársi találkozó a Kultúrházban. Koszorúzás a temetőben

Vendégek :Megyei Vitézi Egyesület vezetői. Markó Lajosné a Doni Áldozatokért Egyesület tagja,  Kammerhofer József bezenyei polgármester

Háborút, fogságot megjárt háborús veteránok

Halásziról: Vitéz Kiss Lajos / egyben főszervező/, Tóth Lajos, Scheib Miklós

Püskiről: Markó Lajos, Ocskay Béla

Dunaszigetről: Földes Vilmos

Kisbodakról: Németh Miklós

Arakról: Fazekas József

Bezenyéről: id. Mattusich Márton

Bevezető köszöntő beszédet mondott: Fülöp Jenő vitézségi székkapitány.

Köszöntő beszédek: Majthényi Tamás polgármester, Süli Józsefné, Kiss Miklós

Versek: Marjai Éva, Süli Józsefné, Markó Lajosné, Stark Melinda, Stark Marietta

Idézetek a visszaemlékezők írásaiból: 

Máté Tamás: Szüts Károly- Kalandjaim a Szovjet fronton

Babos Józsefné: Gráczol Ferenc- Emlékeim

Nagy Gáborné: Smuk László- Katonaságtól a lágerig

Darázs Jenőné: Smuk László- Életben maradni

Rigó Endréné: Szüts László- Katonai emlékeim

Népdalkör műsora: Katonabúcsúzó dalok

"Koszorú" c. kiadványt ismertette: Rigó Endréné

Búcsúzó beszédet mondott: Kiss Lajos

Május 27-én szomorúan búcsúztunk Litresits Istvánné Manci nénitől, aki kezdettől lelkes egyesületi tag volt. Sokat tanultunk tőle, szívesen adta át tudását.Szeretettel őrizzük emlékét.

2014 évi pénzügyi beszámoló

Bevétel

Régi Iskolához pályázati előleg Önkormányzattól                   2701183                               "                                     "                                                    848948                          Pályázati támogatás                                                               381000                            Duna Takarék támogatás                                                        100000                            Megyei pályázat                                                                        50000                            Legénycéh szolgáltatás                                                            25000                         Tagdíj                                                                                         126900                              Adó 1 %-ából                                                                          76136                           Kamat                                                                                             121                         Önkormányzati támogatás:                                                      750000

  Összesen:                                                                               5059288                         

  Előző évi maradvány:                                                                   81846             Öszesen:                                                                                   5141134

Kiadás

Régi Iskola munkálataira                                                           3550131                       Ruhaanyag megyei pályázatból                                                     50540                       Duna Takarék tám-ból lovas rend.-re                                          100000                       Lovas mellények                                                                          221000                       Banki költség                                                                                 19100                       Beszerzések kiállító termekhez                                                      21091                       Örkormányzati támogatás elszámolása/ működési kiadásokra    750197 hagyományőrző rendezvényekre, ünnepek, megemlékezések 

Bábos Nap,csoportok működése/                      

                                    

Összesen:                                                                                  4716859

Maradvány:                                                                                  424275    

   Sajnálatunkra elköltözött Halásziból a Szatmáry házaspár. Szeretettel emlékezünk rájuk, a  közös élményekre, segítőkészségükre. A tanár úr furulya és gitár játékára. Áginak a szép versmondására. Reméljük, hogy még találkozunk.

Május 16-án, az esti mise után kinyitjuk a Nepomuki Szt. János kápolnát. Népdalkör készül a régi énekkel

a bajtársi találkozóra, mely május 30-án lesz. Ezzel egybekötve tervezzük a Hősök Nap-i megemlékezést is.

A régi iskola udvarán elkészült a favázas szín, nagyon szép épület. LEADER pályázat eredménye.

Március 15-én elfogadható időjárás mellett a hagyományos forgatókönyv szerint zajlott az ünneplés és a fáklyás felvonulás a Lovasbandérium vezetésével.

Március 12-én a hagyományos havonta megtartott "csütörtöki" összejövetelen sajnálatos, tragikus eseményt éltünk át. Bali Lászlónét Etit útközben érte a szívinfarktus, sikerült a mentősöknek újraéleszteni, de a kórházban pár nap múlva meghalt. Etit sokan tisztelték, szerették önzetlenségéért, segítőkészségéért. Egyesületünknek nagy veszteség. 

Emlékét sok szeretettel őrizzük

Városi TV felvette a Balázsjárást a" múzeum szobánkban". Régi felvételeket is megtekintettek a gyerekekkel együtt, meglepetésre találkozhattak az akkori Balázsjárókkal. A filmnek nagy sikere volt.

A hagyományos farsangi mulatság "minden korosztály számára" az egyesület történetében régóta kialakult szokás.Ebben nyilvánul meg legjobban az egyesületi cél: világi és vallási hagyományok megtartása, tiszteletben tartása.

Hasznosnak tartjuk a korosztályok közötti kapcsolat ápolásában. Idén is felkaroltuk a hagyományőrző gyerekcsoportokat lehetőséget adva bemutatkozni itthoni szélesebb körben.

Sági Tünde népművészeti csoportja a Balázsjárással köszöntötte a résztvevőket, majd a magas színvonalú előadásukban gyönyörködhettünk / mellyel már arany fokozatot is elértek/

Németh Sándorné csoportja táncukkal és a gyereklakodalommal nagy tetszést váltott ki.

Süli Tímea kis néptáncosaival bemutathatta hogyan sajátíttatta el a néptánc alapjait.

Néptáncosaink nyitó táncuk után bevonták a kicsiket a jó hangulatú táncházba.

Február 7-én tartjuk a hagyományos farsangi mulatságot az Aranyosi vendéglőben.

Január 23-án taggyűlést tartottunk

Január 17-én, a Legénycéh harmadik alkalommal rendezi meg a farsangi maskarás bált.

2015

21-én a győri Barangoló együttes adventi műsorral lép fel.

ADVENT

December 14-én és 21-én egyesületünk gyújtja meg a 3. ill. 4. gyertyát. 14-én adventi műsort adunk , melyben a kis néptáncosok, a nagy néptáncosok és a népdalkörösök vesznek részt.

December 19-én

A Lajta Néptáncegyesülettel való jó kapcsolat révén, /úgy,mint tavaly/ idén is részt vehettünk a szép adventi ünnepségen a Művelődési Központban, ahol az ünneplő "halászi" öltözetünkben fogadtuk a mendikáló gyerekeket ./Galgóczi Imréné, Nagy Gáborné, Darázs Jenőné/

Rigó Endrénét felkérték a téli ünnepkör néphagyományai Halásziban témájú előadás tartására.

A Győri Múzeumbarátok Köre tagjai Dr. Dékány Sándorné vezetésével meglátogatták a helyi gyűjteményünket,a helytörténeti kiállítást és a két kiállító termet. Elismerően nyilatkoztak a látottakról.

Népdalkör a Nemzeti Művelődési Intézet szervezése által továbbképzésen vehetett részt, melyet DrLanczerdrfer Zsuzsanna tartott október 27-én és november 3-án. Rendkívül érdekes és hasznos volt, sokat tanultunk.

Búcsú- november 9

Már szeptember végétől készítették a díszeket a Legénycéh tagjai. Az Óvoda nagyszabású segítő akciót szervezett, egy "munkadélutánt", amelyen nagyon sokan vettek részt, gyerekek szüleikkel, nagyszülők. Egy 1993-as felvételt is vetítettünk. Sok füzér és rózsa készült. Meglepetésre az "elsőlegények" ostorpattogtatást mutattak be az udvaron. Egy jó hangulatú hagyományőrző délután volt, ami emlékezetes lehet a résztvevők számára. Köszönet a kezdeményezőnek és szervezőnek,: Varga Melindának.

Elszámoltunk a Megyei Közgyűlés pályázatán elnyert 50 000 Ft támogatással, melyet a néptáncos ruhák pótlására fordítottunk.          

Október 23-án megemlékezés, koszorúzás az '56-os kőnél Polgármester úr mondott ünnepi megemlékezést. Október 26-án, a gyásznapon az esti mise után a temetőben megemlékezés, koszorúzás a temetőben. 

Scheib Zsuzsanna verset mondott mindkét helyen.

Október 6-án mécsesgyújtás az emlékkőnél Plébános úr és Rigó Endréné méltó szavai mellett.

KÖSZÖNET az 1% felajánlóinak. A 2012 évi adóból 68159 Ft érkezett a számlára, melyet a hagyományok megtartására, főleg a búcsúi kiadásokra fordítottunk.

Korcz Antalné hagyatékát leltározza, rendszerezi folyamatosan Nagy Lajosné és Hauk Gáborné.

Szeptember 26-án  az első világháború kezdetének 100 éves évfordulójára emlékeztünk a Kultúrházban.Meghívott előadónk: Dr.Horváth József volt, aki alapos kutató munkája eredményeként nagyon sok érdekes adattal szolgált és nagyon sok helyi vonatkozással is.

Műsor: Idézetek Neuberger János írásából. Elmondta: Máté Tamás

            Idézetek és vers Gondár Ferenc háborúban sebesülttől. Elmondta: Stark Melinda

Gondár Ferenc versei. Elmondta: Smuk Marcell.

Népdalkör: Halászi katonabúcsúzó és bevonuló énekek. Első világháborús nóták.

Kiállítás: Első világháborús képi és tárgyi emlékek. Fiatal fotósok képei.

A KIÁLLÍTÓ TERMEK megtekinthetők: hétközben hívható Darázs Jenőné

20/6222470

hétvégén Prikler Szilvia 30/9869561

Szeptember 20- hivatalosan is átadásra kerültek a kiállító termek az un. Falumúzeum, ami sok munka árán és sok adományozó jóvoltából valósulhatott meg. A megnyitót Polgármester úr mondta, méltatta a sok éves gyűjtőmunkát, az adományozóknak emléklapokat adott át. Az átadás végén néptáncosaink gondoskodtak megfelelő hangulatról élő zenére tartott táncházzal.

Szeptember 6-án a Jobb Együtt családi napon felléptek néptáncosaink és Népdalkörünk.

Bertóké Napok augusztus 22-24

Megnyitó: 22-én este fél 7 ó-kor a Régi Iskola új helytörténeti kiállító termeiben. Majd tánc az Aranyosi előtt, ami a Neuberger udvarban folytatódik a vacsora után. 

Megnyitóra a" Fölszállott a páva" döntősének duda játékára vonultak fel a résztvevők a termekbe, hogy otthonosan fogadjuk őket.

Ezúttal, örömünkre a falubeliek részéről nagyobb érdeklődés kísérte a rendezvényt. 

A rossz idő miatt a verbunkverseny kint a majorban zajlott. Nagyon színvonalas előadásokat és versenyt láthattunk a vendég csoportoktól, akik Körmendről, Debrecenből , Homokbödögéről érkeztek. A verseny után a Lajtásokkal közösen nagyon jó hangulatban töltötték az estét.

Vasárnap a mise után , a lovasok díszfala mellett szép befejezést produkáltak a táncosok a halásziak eddigieket felülmúló érdeklődésétől kísérve.

FALUNAP lesz augusztus 16-án. Várjuk Diszelből vendégeinket, akik fellépnek egy népdalcsokorral. Várhatóan népdalköröseink és néptáncosaink is helyet kapnak a programban. Néptáncos lányok játszóházi foglalkozást is vállaltak.

Augusztus 14-én Győrben a honismereti pályázat helyezettjei Baráti Franciska, Galgóczi Imréné, Prikler Szilvia  ünnepélyes keretek között átvették az elismerő okleveleket és a hozzá járó könyvjutalmakat.Gratulálunk a szép eredményhez, mindhármójuk második helyezéséhez.

A Legénycéh és a néptáncos lányok újabb termet meszeltek ki, hogy ott is lehessen kiállítótermet berendezni. A végzett társadalmi munka értéke számottevő.

GRATULÁLUNK PRIKLER SZILVIÁNAK diplomájához, néprajzos végzettségéhez.Szaktudását máris hasznosítja az egyesületben. A gyűjtött anyagunkat leltározza, rendszerezi és a kiállítótermek szakszerű berendezését végzi a Régi Iskolában.

A Rétrehívó rendezvényen Kiss Lajos képviselte a nyugdíjasokat Hegyeshalomban.

Július 18-án szintén a Művelődési Intézet támogatásával Dr. Lanczerdorfer Zsuzsanna tartott előadást Népballadáink nyomában címmel.

Július 12-én a Megyei Nemzeti Művelődési Intézet által szervezett Kapunyitogató programjában szerepelt Népdalkörünk szigetközi dalokkal. A Ki mit alkot Halásziban ?c. kiállításhoz egyesületi tagjaink változatos anyagot biztosítottak. A gyerekprogramhoz a Marionett Bábszínpad nyújtott nagy segítséget.

A vendég művészeti csoportok nagyon színvonalas műsorában gyönyörködhettünk.

Június 14-én meghívásra Tapolca-Diszelen vett részt Népdalkörünk a Pünkösdi Dalostalálkozón.

Júnus 6-án a térségi nyugdíjas mosoni Duna-parti találkozón 6-an vettünk részt

Pénzügyi beszámoló 2013 évi:

Bevétel:

Önkormányzati támogatás:    750 000

Megyei pályázat:                      50 000

Adó 1 %-ból:                            68 519

Tagdíj:                                    115 200 

Jubilálás bevétele:                     8 000

Legénycéh befizetése:            13 000

Banki bevétel:                               320

Önkormányzattól iskolai 

                  pályázathoz:      4073 461

___________________________________________________________________

Összesen:                            5078 500 Ft

 

Kiadás:                                 5095 078 Ft

 

Előző évi maradvány:                                               98 424 Ft

2013 évi bevétel:                                                 5078 500

______________________________________________________________________

Összesen:                                                           5176 924 Ft

Kiadás:                                                            -   5095 078

________________________________________________________________________

  Maradvány:                                                            81 846 Ft

 

 

Kiadások elszámolása részletesen a taggyűlési jegyzőkönyvhöz csatolva.  

Májfa kitáncolás 30-án, már hagyományként összekötve a "kincskereső" programmal a" III.Ismerd meg Halászit" iskolások falumegismerő sétájával, versenyével.

Egy-egy állomáson egyesületi idős tagjaink fogadták a csoportokat. Megtudhatták Galambos  Istvánnétól hol volt a Szilvási kapu, hogy 7 kapu védte a falut, a határt.

Darázs Jenőné a valamikori Ills-tó helyét fedeztette fel. Mészáros Imréné, Szombath Istvánné gyerekkori emlékeiket felidézve sok érdekességet mondtak el a Kisházak falurészről. Pl. Hol volt az Ispita, a faiskola. Babos József a régi Mórvetőben fogadta a csoportokat, ahol megfejthették mit is vetettek ott.

Babos Józsefné a régi községi kútnál adott felfedezni valókat, megtudhatták, hogy hol volt a strázsahadnagy háza., majd elirányította őket három fontos halászi jelkép érintésével, vissza a régi iskolába.

Nyolcadikasok segítségével járták a kijelölt utakat.Érdeklődők, figyelmesek voltak a gyerekek.Az iskolában Ildi és Joli tanítónéni és Szitás Attila várta a csoportokat még a tesztekkel.

A kitáncolás élőzenére történt / Fülöp Józsiékkal/. Először rengeteg kis óvodás táncolt Süli Tímeával, minden kisgyereknek volt táncos ruhája, láthatóan nagyon élvezték, ez nagy élményt jelentett számukra.

A közös táncba kicsik, nagyok, idősek vettek részt. Népdalkörünk tavaszi csokorral készült. Végül a legények ügyesen kivették a májfát.

Legénycéh májfát állított az Aranyosi udvarban

Húsvét vasárnap a mise után néptáncosaink élő zenére táncoltak a templom mellett, ezzel fokozták az ünnepi hangulatot, az emberek jó kedvét. Sok elismerő szó hangzott el a következő napokban.


Április 12- Népdalkör szervezésében Költészet Napja alkalmából műsoros megemlékezést tartottunk

Április 3- Az együttműködés jegyében Palenik József felkérésére Darázs Jenőné részt vett Ménfőcsanakon a honismereti, néprajzi vetélkedőn a betlehemes játék háziasszonyaként.

Március 25- Ki mit tud? Döntő. II. helyezés

Március 21,22, 23- Néptáncosok tánctáborban Dunaremetén

Március 15- ünnepi műsor a tornateremben zajlott a rossz idő miatt. Új '48-as műsort állítottunk össze Rigó Endréné anyagából ami a   Népdalkör és a Néptánccsoport közös produkciója. Utólag több jó véleményt, elismerést hallottunk.Február 25-én Népdalkör részt vett a Nyugdíjas Ki mit tud ? kistérségi rendezvényén a Fónóbeli történet c. jelenettel.

Február 13-án összejövetelt tartottunk

Február 8- án megtartottuk a hagyományos farsangi mulatságot "minden korosztály számára", táncház, Népdalkör vidám műsora : A halászi kocsmában c. jelenet, mulatós zene szolgáltatta a változatos szórakozást.

Legénycéh megszervezte a már hagyománnyá váló maskarás farsangi bált

Január 9-én taggyűlést tartottunk. Megemlékeztünk Vokony Jánosné tagtársukról, akinek aznap volt a temetése. 

2014

December 21-én Jótékonysági célú látogatást tettünk a két beteg unokánál: Horváth Katinál és Gondár Attilánál.

A Lajta Néptáncegyesület adventi rendezvényén az együttműködés jegyében háziasszonyi szerepet vállalt / a szép halászi viseletben/a betlehemes játékban Galgóczi Imréné, Nagy Gáborné, Darázs Jenőné

December 8-án, 15-én egyesületünké volt a gyertyagyújtás lehetősége. 15-én Népdalkör karácsonyi népénekeket énekelt, a néptáncosok szép összeállításban mutatták be a betlehemi történetet.

Egyesületünkkel kölcsönös segítő kapcsolat alakult ki.

November 14- Palenik József előadása a halászi búcsúról a Csellei házban, részt vett Süli Józsefné

10- Búcsú. Legénycéh és a segítő lányok kitartó felkészülő munkája előzte meg. Az ünnepi hangulatot és a régi hagyomány tiszteletét még fokozták. Élő zenére táncoltak néptáncosaink a kocsmáknál.

A díszek készítésébe az óvodások és az iskolások is bekapcsolódtak, mint minden évben.

November 6-án Népdalkörünk előadta a Fonóbeli történetet a Kistérségi vidám nyugdíjas rendezvényen

26-án az árvíz miatt elhalasztott Bábos Nap megtartásra került.

Október 6-án mécsesgyújtás az emlékkőnél. 23-án az új '56-os kőnél ünnepi megemlékezést tartottunk, 26-án a gyásznapon a temetőben emlékeztünk, koszorúztunk.

Elnyertük a Megyei Közgyűlés pályázati támogatását ruházatra: 50 000 Ft

A nyertes LEADER pályázat eredményeként a Régi iskolában elkezdődhetnek a fűtés és vízvezeték felújítási munkálatai.

Szeptember 14-én Népdalkör meghívásra részt vett Tapolca-Diszelen a szüreti rendezvényen a régi barátság jegyében.

Néptánccsoport e napon fellépett a Jobb együtt rendezvényen, ezután Félen a falunapon is.

Szeptember 10- Taggyűlés

Pénzügyi beszámoló 2012 évről

Bevétel : 1.571 000 Ft                                    Kiadás:  1.571 000  Ft

Ebből

Központi költségvetési: 212 000

helyi önkormányzati:  1.073 000

egyéb támogatás    :    150 000                      

tagdíj:                             99 000

egyéb bevétel:                37 000           

 

Előző évi maradvány áthozatala: 99 000 Ft

 

1 % felhasználása:

2012 évben átutalt: 211 064 Ft

Ebből ' 56-os emlékkőre felhasználva: 170 000 Ft

Egyéb célszerinti és működési kiadásokra felhasználva: 41 064 Ft

 

Részletes pénzügyi beszámolók az idevonatkozó taggyűlés jegyzőkönyvéhez csatolva.

BERTÓKÉ NAPOK időpontja: augusztus 30, 31, szeptember 1.

Meghívások fellépésekre:

Népdalkör: aug. 3 Bodak, falunap, szeptember 14 Tapolca-Diszel 

Néptánccsoport: augusztus 31 Fél testvérközség, falunap, szept.7 Bük-fürdő, szept.14 Jobb Együtt családi nap a Babos Majorban.

Augusztus 15- Honismereti pályázat eredményhirdetése. Pályázott: Baráti Franciska fotó kategóriában, II. helyezett.

Augusztus 16- BARSI ERNŐ temetése. Egyesület képviseletében részt vett: Rigó Endréné, Hauk Gáborné. 

Bertóké Napok megnyitóján közösen tisztelegtünk emlékének.

 Bertóké Napok a néptánc ünnepe Halásziban. Gratulálunk a csoportoknak a színvonalas, lelkes szép előadásért, azért, hogy megtanulták a halászi verbunkot és továbbviszik. Különösen szép volt a csoportok együttes tánca. Köszönjük a szép élményt a Körmendi Béri Balog Ádám, a Tatai Pötörke és a Lajta néptánccsoportoknak. 

Köszönet Palenik Józsefnek és Balog Tímeának hogy idén is sokat fáradoztak azért, hogy Halászin ilyen rangos rendezvény  legyen / sajnos ezt a helybeliek kevesen értékelik/.  

 

Június 16-án, vasárnap délután tartjuk a Futballpályán az évfordulók megünneplését. 20 éve alakult az Ugo Néptánccsoport, 15 éve a Lovasbandérium, 10 éve a Népdalkör, 5 éve a Legénycéh.

Jubilálás alkalmából visszatekintés az alapokra:

Minden csoport megalakulását az a több évtizedes szellemi kutató munka előzte meg, mely által lehető legtöbbet tudhatott meg a fiatal nemzedék és biztos erős gyökerekbe kapaszkodva folytathatta, vagy feléleszthette a hagyományokat, művelhette a kulturális tevékenységet.

Híres tudós néprajzosok jártak itt. Táncokat tanulmányozott, gyűjtött Martin György, Pesovár Ernő. Népdalt gyűjtött Lajtha László, Barsi Ernő, mondákat, történeteket Timaffy László. P. Jámbor Márta kutatásának eredménye a "Legényélet és legényavató szokás Halásziban "c. igen értékes dolgozat.

Helytörténettel foglalkozók közül (kiemelkedően ) Neuber Mária( kedvesnővér) Korcz Antalné, Rigó Endréné feldolgozták, rendszerezték, használhatóvá tették a megmentett anyagot. Az idős emberek első kézből adták át tudásukat, írtak visszaemlékezéseket, család és falutörténetet. Megmutatták a hagyományos táncokat, énekeltek népdalokat, beszéltek a régi szokásokról.Még időben kereste fel a régi hagyományos táncok tudóit Palenik József.

Mindezen alapokhoz nyúlhattak az alakuló csoportok, iskolások, honismereti szakkörösök, helytörténet iránt érdeklődők, kutató diákok.

A tiszta forrást értékelve végezze minden csoport továbbra is a hagyományőrző munkáját !

A JUBILEUM jó hangulatú sikeres megünneplését köszönjük az ügyes szervezőknek néptáncosoknak.

Ezúttal köszönjük önzetlen munkáját Süli Szabolcsnak, Darázs Jenőéknek, Szitás Lajosnénak, Hauk Gábornénak, Galambos Istvánnénak. Szállításért Nagy Péternek.

 

Június 9-én sikeres vizsgát tett és néptáncoktatói képesítést szerzett Prikler Szilvia és Süli Tímea. Gratulálunk !

Köszönjük az Aranyosi Vendégház vendégszeretetét !

"Májfa kitáncolás" szereplő résztvevői: Ugo néptánccsoport. Iskolás néptánccsoport Németh Sándorné vezetésével. Népdalkör. Tündérrózsa Népi Énekkar Sághi Tünde vezetésével. Zenélt: Takács István és Stencinger Patrik.Előadást tartott Takács I. a dudáról. Kincskereső gyerekek: 35.Fő szervező: a Legénycéh.

A tervezett programok a befektetett munkának megfelelően színvonalasan, jól sikerültek. 

GYEREKHÉT az Óvodában, ennek keretében Népdalkörünk előadja a kicsiknek a Fonóházi történet c. dalos-táncos játékot.

Május 31-én májusfa kitáncolás és "Kincskeresés"az Aranyosi udvarban.

Május 26-án Mosonban tartja nagyszabású Hősök Napja megemlékezését a Honvéd Hagyományőrző Egyesület. Katonabúcsúzó műsorunk előadására kaptunk felkérést.

Május 25-én, szombaton az esti mise után emlékezést tartunk plébános úrral a temetőben Hősök Napja alkalmából

KIEMELT ARANY ezzel a műsorral az országos népdaléneklési versenyen !Tiszta szívből gratulálunk Sági Tündének és csapatának !

Május 2-án, hagyományosan az Anyák Napja jegyében tartottuk az összejövetelt Kiss Lajos bácsi betegen is eljött és nagyon szép köszöntőt mondott. Meglepetésként bemutatták műsorukat az iskolások egy szép népdal összeállítással,Sághi Tünde tanárnő vezetésével.

Április 10-én vettünk végső búcsút Neuberger Mária Györgyike kedvesnővértől. A sírnál Süli Józsefné elnökünk mondott beszédet, méltatva hosszú életének érdemeit.Alapos helyismereti anyaga, mint forrásanyag szolgált a helytörténet összeállításához.Ezért köszönettel tartozunk. Emlékét tisztelettel őrizzük.

Március 15 ünnepe a rossz idő miatt az iskola épületébe szorult, elmaradt a Lovasbandérium által vezetett hagyományos fáklyás felvonulás. Az iskola tornatermében így is szép volt az ünnepi műsor, melyben szerepeltek: óvodások, iskolások, néptánccsoport, Népdalkör, Vegyeskar, Legénycéh. Az ünnepi beszédet Nagy István országgyűlési képviselőnktől hallottuk, ami nagyon tartalmas és szívhezszóló volt.


Vendégeink voltak egy somorjai egyesület tagjai, akik további kapcsolatként meghívták a Népdalkört egy szereplésre március 9- ére.

Minden résztvevőnek, szereplőnek, segítőknek köszönet a jól sikerült mulatságért.

A tombolahúzás után nagyon jó mulatós zenével folytatódik a mulatság.

Február 9-én, szombaton tartjuk a hagyományos farsangi mulatságot az Aranyosi Vendéglőben. Este 6 ó-kor kezdődik a táncház, melyet az iskolás néptáncosok és az Ugó néptánccsoport nyit meg bemutatójukkal. A táncházat Varga Zoltán oktató vezeti. a zenét a Sűrű Rántás Népzenekör tagjai szolgáltatják.Hagyományőrző iskolás fiúk vidám dudanótákkal a Népdalkör vidám műsorral szórakoztatja a közönséget.

Ezen a napon szerepelt a Kultúrházban a bezi gyermeknéptáncsoport és a Bezi Amatőr Színjátszó Kör. Csak gratulálni tudunk a kis néptáncosoknak, felkészítőiknek. Remek szereposztással és színészi teljesítménnyel adták elő Nóti Károly Süt a Hold c. darabját./ Nagyobb érdeklődést vártunk a halásziaktól./

Néptánccsoport jan. 27-én a halászi lakodalmasból mutatott be részletet a Műv. központban esküvői bemutatón.

A beköszöntött nagy hóesésben a Legénycéh fölajánlotta segítségét a rászorulóknak. Önzetlen cselekedetük példamutató.

Január 12-én a Legénycéh nagyon sikeres maskarás bált rendezett. A jelmezes szépségversenyt a Népdalkör nyerte meg a Hófehérke és a hét törpe csapatával.Sok ötletes, vidám jelmez szerepelt.

2013 január 3-án közgyűlést tartottunk

 Adventi  két vasárnapon 9-én és 16-án a felállított szép új betlehemnél fogadtuk az arrajárókat, érdeklődőket forralt borral, teával és főleg a régi halászi és szigetközi karácsonyi énekekkel.          

                                         §§§§§§§§§§§§§§

December 4-én tragikus balesetben elhunyt Korcz Antalné Rózsi néni.Gazdag életművet hagyott az utókorra, három könyvben jelent meg gyűjtőmunkájának anyaga és még sok díjazott honismereti pályamunkában.Életművét megőrizzük.Kitartó, munkálkodó szeretete a szülőfalu iránt örök tanulság és követendő példa.

SZOMORÚAN BÚCSÚZTUNK Tonomár Pálné Mariska nénitől. Érdemeit a vallási hagyományok ápolásában nem feledve, emlékét, tisztelettel őrizzük.

2010 évi adó 1 %-ának felajánlásából 2011 évben egyesületünknek 71653 Ft-ot utaltak. Ezúton is köszönjük támogatóinknak a felajánlást.

November 7-én Népdalkörünk részt vett a Mosonmagyaróvár és Környéke Nyugdíjas Egyesület által szervezett vidám-műsoros délutánon a Régi utca c. dalos-táncos játékunkkal.

Szentendrén a lajtás néptáncosok évek óta fő szereplői a Márton-napnak, itt mutatják be élethűen a halászi búcsúi hagyományunkat. Prikler Szilvi tanította meg a díszek készítését.

BÚCSÚ Szt. Márton napján, nov. 11-én lesz. Az ünnepi szentmise után nézhetjük meg a hagyományos "csingis-lovas" felvonulást, amit a Lovasbandérium vezet fel.További önkéntes csatlakozó lovasok már nem tartoznak a régi szokáshoz, ehhez nincs köze az egyesületnek, sem a  hagyománynak.

Elismerés illeti a Legénycéh tagjait és a segítő lányokat, akik már szeptembertől készítik szorgalmasan a búcsúi díszeket. Minden évben besegítenek az ovisok és az iskolások is.

A búcsúi szokás megtartásának lehetőségét, vagyis a két pár ló befogását, rendelkezésre adását Babos Bélának köszönhetjük.

Elindult a felnőttek néptáncoktatása. Még lehet jelentkezni (korhatár nélkül). A foglalkozásokat vezeti Palenik József és  Galgóczi Attila. Következő foglalkozás ideje: nov. 8, csütörtök.

Október 26-án, a gyásznapon az esti mise után az áldozatok sírjánál emlékezünk és koszorúzunk.

                                                     §§§§§§§§§§§

Október 25-én felavatásra kerül az ötvenhatos emlékkő. A sortűz halászi áldozatainak méltó emlék és tisztelet lesz általa. Az ünnepi esemény d.u.4 ó-kor kezdődik az  orvosi rendelő előtti parkban. Beszédet mond Csáky Pál. Az emlékmű alkotója Fittler Ottó.

Ezúton is köszöni a Halásziért Alapítvánnyal közösen egyesületünk az 1 % felajánlóinak a támogatást, ami által valóra válhatott a szép emlékkő.

Október 6-án a családi napon ismét szerepelt a Népdalkör a Múzeumban. Este a mise után mécsest gyújtottunk az emlékkőnél plébános úr szép emlékező imája mellett.

A tatai Pötörke Népművészeti Egyesület Szigetközi Napot tartott, amelyen Palenik József és Balogh Tímea és a hagyományőrzők (Galgóczi család) tanítottak táncokat,énekeket, viseletet mutattak be.

Legénycéh részt vett Győrben a pálinkafesztiválon. Lovasbandérium képviseltette magát a Kutatók éjszakáján. Népdalkört felkérték a Régi utca c. dalos-táncos játék bemutatására a Múzeumban a magyar népmese napja alkalmából óvodások számára szervezett három napos rendezvényen. Ennek példájára a halászi Óvoda is igényelte az előadást, amit nagy örömmel teljesítettünk is.

Szeptember 1-én a Jobb együtt  rendezvényen a néptáncosok, népdalkörösök felléptek műsorukkal, egyesületünk három tagja a főzőversenyen is részt vett.Néptáncosok a fellépés után indultak Csallóközbe Fél testvérközségünkbe a falunapra.

BERTÓKÉ NAPOK

Augusztus 23-26

csütörtök: este fél 7 ó-kor megnyitó az Aranyosi Vendégháznál, TÁNCHÁZ  

péntek: Táncoktatás - Babos Major

             este 7 ó-tól hagyományos mulatság az Aranyosi Vendégházban

szombat: Táncoktatás :- Babos Major

ete 7 ó-tól: BERTÓKÉ verbunkverseny, meghívott vendégek fellépése

                   Mulatság

vasárnap:fél 11 ó-kor mise, majd közös tánc a templom melletti téren a Lovasbandérium felvezetésével.

Színvonalas produkciókat láthattunk a morva táncosoktól, a házigazda lajtásoktól és a remeklő körmendi Béri Balogh Ádám Táncgyüttestől.

Köszönet a szervezőknek, résztvevőknek, támogatóknak, hogy idén is színvonalas, emlékezetes volt a rendezvény. / Lsd. Galéria/

 

A Lakodalmas tartalma: fellelt legrégebbi vőfélyszöveg (mezővárosi korbéli),Hagyományos lakodalmi énekek: Kánán  mennyegzőbe..., Hármat tojott.., Megkapáltuk szőleinket.., Mikor Krisztus Urunk.... Sajátos lakodalmi táncok: Gyertyástánc."Halászi táncok": Kacsingató, Sottis, Hogy a csibe, Kaszás csillag, Söprűtánc, "francia" négyes.

                                                        §§§§§§§§§§§§

Július 28-ára meghívást kaptunk a Halászi Lakodalmas előadására egy német csoportnak, melyre a néptáncosok és a népdalkörsök készülnek.

Június 7-én taggyűlést tartottunk.

Május 27-én, vasárnap az esti mise után, már hagyományosan megemlékezést tartottunk a temetőben a hősök falánál.


Ezzel kapcsoltuk össze a "KINCSKERESŐ"vetélkedő eredményhirdetését, melyen hét csapat vett részt.

Májusfa kitáncolás kellemes délutánt nyújtott a minden korosztályt képviselő résztvevőknek.

Elindult a JÁTSZÓHÁZ húsvéthétfőn.Ezentúl jeles napokhoz kapcsolódóan és esetenként várják a kisgyerekeket a néptáncos lányok és fiúk.Változatos kézműves játékokat, népi dalos gyermekjátékokat, táncokat tanulhatnak ÉLŐ zenére.

Április 28-án  Vitéz Kiss Lajos szervezésében Bajtársi Találkozót tartottunk a Régi iskolában a környékbeli veteránok részvételével.                              

Nyugdíjas KI mit tud ?-ról:

Március 5,6 és 26-án zajlottak az elődöntők, illetve a döntő a Kistérségi Nyugdíjas egyesület szervezésében. Részt vettek Népdalkörünk nyugdíjas tagjai.

Mivel hagyományőrzők vagyunk feladatunk az értékmentés, az elődöktől tanultak megőrzése, átadása., ez vezérelt bennünket műsorunk összeállításánál, amit eredetileg a farsangi mulatságra szántunk. 

Nemcsak a tudatosan hagyományőrzőknek, de minden idősnek, tehát a Ki mit tud? minden szereplőjének is lehet ez a fő motivációja. Láthattunk jó példákat, szép előadásokat.

                                          §§§§§§§§§§§§§§ 

Március 15-ről:1998 óta nagyszabású községi ünnep, ami évről- évre megőrzi ezt a jellegét. Községünk lakói magukénak érezhetik, mert hiszen így csak a halásziak csinálják: Lovasbandérium vezetésével fáklyás felvonulás az iskolától a Petőfi szoborhoz.Előtte ünnepi műsor az iskolánál: iskolások, néptáncosok, Vegyeskar, Népdalkör. Mindig egy-egy jó ünnepi szónok. Idén: Mács József Madách-díjas felvidéki író ! 

§§§§§§§§§§§

 

HELYTÖRTÉNETI KIÁLLÍTÁS 

megtekinthető a Régi iskolában előre egyeztetett időpontban

Telefon: 06/20/6222470

A jegyzékbe való felvételhez sok dokumentáció, feldolgozás szükséges, melyek meg is vannak tulajdonképpen, csak rendszerbe kell foglalni az anyagot. Ez sem kevés munka.

A szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékébe való felvételre alkalmasnak tekintjük a következőket: Balázsjárás. Lovashagyományok, ezen belül a búcsúi "csingis lovas" szokás, Lovasbandérium.Marionett Bábszínház.


Minden gyerek számára a részvétel lehetővé válik, anyagköltség a szülőket nem terhelné.

A Gyermekjóléti Szolgálat és a Családsegítő munkatársaival beszéltünk egy "gyerekfoglalkoztató" beindításáról, hogy segítsük a gyerekek szabadidejének hasznos eltöltését. Természetesen az egyesület hagyományőrző céllal folyna be ebbe a tevékenységbe. Az egyesület már működtetett játszóházat 2001 és 2002 évben havi rendszerességgel és sok rendezvényen még ezen kívül / vezették: Farkas Ferencné és Hauk Gáborné/.

Az egyesület tervébe bevettük a "kincskeresést"ez több mindent takar. Lakóhelyünk értékeinek, múltjának megismertetését és emlékek, tárgyak gyűjtését. Gyűjtőversenyt szeretnénk hirdetni ennek érdekében minden korosztály számára. 
A régi Iskolába minél több tárgy, régi irat, kép kerüljön elhelyezésre.

Február 11-én megtartottuk a hagyományos farsangi mulatságot "minden korosztály számára".Németh Sándorné és Palenik József elhozták a kis néptáncos gyerekeket. Műsoruk után Galgóczi Attila vezette táncházban mindenki vidáman szórakozott. A Sűrű Rántás Népzenekör öt tagja szolgáltatta a zenét. Ezután a Népdalkör vidám műsora következett "Farsangi riport" c. jelenetet adták elő. Az est további részében kitűnő zenére, nagyon jó táncszámokra rophatta mindenki.

Február 3-án Kisalföld csaknem egész oldalon az "olvasó archívumából" rovat keretében hozta a régi 1929-es képet és több felvételt, valamint Rigó Endréné visszaemlékezését./Mészely Réka cikke/

Fogadtuk a Balázsjárókat. Rigó Endréné beszélt a szokás újraélesztéséről és az elmúlt harminchárom év ezzel kapcsolatos emlékeiről.Régi felvételeket nézhettünk meg a vetítőn.

2012

Február 2-án a taggyűlésen elhangzottak a beszámolók,tervek.Köszöntöttük Palenik Józsefet a városi kitüntetése alkalmából.

December

17-én a Népdalkör szigetközi és helyi gyűjtésű régi karácsonyi énekekkel szerepelt a Magyar utcai sátorban.

Népdalkör, néptáncos és legénycéhes fiatalok a Sűrű Rántás Népzenekkörrel közösen valódi szép karácsonyváró hangulatot varázsoltak a Polgármesteri Hivatal előtt összegyűlt szép számú hallgatóság megelégedésére

Advent második és negyedik vasárnapján egyesületünké volt a gyertyagyújtás feladata.

Novemberv11 Szt. Márton napja

 Idén is szépre sikerült a feldíszített négyes fogat és a szekér. A Legénycéh szervező és a segítő lányok szorgos munkájának eredménye.

                                        -.-

Október 14-én "Emelj fel emlék" Alapítvány Honismereti csoportja tartotta nálunk a

"Töretlen hittel" Jeles pedagógusok Győr-Moson-Sopron Megyében c. emlékkötet bemutatóját.

Akik jelen voltak szép élményben volt részük.

Elismerés és köszönet a könyv készítőinek.

§§§§§§§§§§§§§§§§

Október 26-án a gyásznapon az értük tartott szentmise után a temetőben Szuhányi József és Sipos Gyula sírjára helyeztük az emlékezés koszorúit és gyújtottunk mécseseket.

Szitás Attila elszavalta Füst Milán Szózat a sírból c. versét.

Mindkét alkalommal plébános úr emlékező szavai és könyörgő imája méltóvá tette a 

halásziak főhajtását az áldozatok előtt.

Megállapítottuk, hogy a misén és a temetőben ezúttal valamivel többen voltak jelen,

mint tavaly.Köszönet a résztvevőknek.

                                                  - . -

Október 6-án mise után mécsesgyújtással emlékeztünk az aradi vértanúkra az

emlékkőnél

A Nemzeti Civil Alapprogram pályázatán elnyert 76200 Ft-ról elszámoltunk a Wekerle Sándor Alapkezelő felé.

11200 Ft-ot adminisztrációs kiadásokra

65000 Ft-ot néptáncos fiúk új ruházatára fordítottuk

A pályázatnak köszönhetően a néptáncos legények az új szép öltözetben jelenhettek meg a Bertóké Napokon.

 §§§§§§§§§§                                               

A 2009 évi személyi jövedelemadóból egyesületünk javára felajánlott 1 %

158006 Ft volt, melyet az alábbiak szerint használtuk fel:

 Lovasbandérium számára lovasszerszámok/huszárkantár/ :     150000 Ft

Működési kiadásokra/  nyomtatványok, postaköltség / :                 8006  "

Ezúton is köszönjük támogatóinknak a felajánlást

 

Bertóké Napok időpontja: 2011. szeptember 09, 10, 11

Programtervezet:

     

        09.09., péntek    16 ó      érkező táncosok fogadása az Aranyosi Vendégház előtt

                                17 ó : Dr. Bíró Friderika és Káldy Mária előadása a 70-es évek Halászi falukutatásáról

                                   18  ó   : Berecz András műsora

                                   20 ó : Bál az Aranyosi Vendégházban

       09. 10 Szombat

                                     Délelőtt tánctanulás a Babos Majorban

                                   15 ó  : Dr. Barsi Ernő előadása a Szigetköz népdalkincséről 

                                               az Aranyosi Vendégházban

                                   18 ó  : V. Neuberger Ferenc Verbunkverseny

                                   20 ó  : Mulatság reggelig, éjfélkor gyertyás verbunk,utána

                                              söprűs tánc

        09. 11, vasárnap:

                                 10:30  : Mise, majd közös tánc a templom előtt a helyi lovas

                                              bandérium felvezetésével

                                                         

Programok az elvárásnak megfelelően sikeresen , magas színvonalon valósultak meg

Visszajelzések mind elismerésről szólnak:

Megköszönhetjük Palenik Józsefnek, hogy ezt a rangos rendezvényt Halászira hozta és mindazoknak, akik ebben támogatták

Nagy öröm látni, hogy ilyen sok fiatal jókedvűen, boldogan műveli a néptáncot és a népzenét

Emlékezetes marad plébános úr köszöntő és búcsúzó méltató szavai

Egyesületünk tagjai pogácsával, kaláccsal fogadták az érkező vendégeket az Aranyosi Vendégház előtt, ahol néptáncosaink járták el a nyitótáncot.Két egyesületi tagunk Litresits Istvánné és Körtvélyesi István részt vettek a táncok tanításában. A fő műsorban Körtvélyesi István eljárta a söprűtáncot nagy elismerés mellett.

Vendégeink voltak Tapolca-Diszelből a Csobánc Népdalkör tagjai és dr.Barsi Ernő tanítványai. Nagy szeretettel fogadtuk Ernő bácsit, a lenyűgöző előadása után családias légkörben töltöttünk együtt egy kis időt, amikor gyűjteményéből köszöntésképpen énekeltünk.

Legényavatás is történt, Legénycéh tagjai közös verbunkkal kezdték meg a mulatságot.

Mise utáni búcsútánchoz Lovasbandérium adta a díszsorfalat.

 

Verbunkverseny díjazottjai: 

  I.díj- Ferenczy Csaba

 II.díj- Majer Tamás, Palenik Mihály

III.díj-Nagy Andor, Oláh Gergely

 

Zsüri tagjai: Kortacsics Tibor- Nyugat-Magyarországi Néptáncszövetség

Busai Norbert- örökös aranysarkantyús táncos

Lovas Bálint-nívódíjas néptáncpedagógus

 

Zenekar: Radák Márton és zenekara

 

Főrendező: Lajta Néptánc Egyesület

Segítők: Halászi Hagyományőrző Egyesület, Aranyosi Vendégház, Neuberger Viktória

 

Támogatók: főtámogató: Duna Takarék

Halászi Önkormányzat

Smuk Árpádné

Kellei Kereskedőház Kft. 

Melba Fagyizó

Neuberger kft

Stark Ernő

Huszár Gál Városi Könyvtár

Az ország különböző résziről jöttek táncosok, akik együtt tanultak, gyakoroltak , szórakoztak, közönségnek örömet okoztak a halászi és mosonmagyaróvári táncosokkal.Köszönthettünk táncosokat Kaposvárról, Tatáról, Debrecenből, Salgótarjánból.

       

November 11- Szt.Márton ünnepe

November 13-án, vasárnap lesz a BÚCSÚ 

A fél 11 ó-kor kezdődő mise után a Legénycéh megtartja a hagyományos "csingis-lovas" búcsúi felvonulást, melyet a Lovasbandérium vezet fel.

§§§§§§§§§§§§§


Honlapkészítés - Design - Programozás - Hosting